DIP objavio spolno razlučene statističke pokazatelje o kandidaturama

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo je statističke pokazatelje o kandidaturama na predstojećim lokalnim izborima.
Podaci su spolno razlučeni u pogledu ukupnog broja kandidata/kinja i njihovih zamjenika/ica, ali su dostupni i podaci o broju lista koje ne ispunjavaju kvotu, odnosno nisu u skladu s odredbama članka 12. Zakona o ravnopravnosti spolova (Narodne novine, br. 82/08).

Iz navedenih podataka vidljivo je da je udio žena među ukupnim brojem kandidata/kinja 41,67%, što predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prethodne lokalne izbore 2013. godine kada je iznosio 28,24%.

Podaci Državnog izbornog povjerenstva pokazuju i da od ukupno 172 liste za županijske skupštine njih 13, ili 7,5% ne ispunjava kvotu, odnosno nije u skladu s odredbama članka 12. Zakona o ravnopravnosti spolova.
Takav je slučaj i s listama za gradska vijeća gdje od ukupno 810 lista njih 75 (9,2%) ne ispunjava kvotu, ali i s listama za općinska vijeća gdje kvotu ne ispunjava 286 lista od 1 684 ukupno (njih 16,9%).

Zaključno, na razini cijele Republike Hrvatske, na svim listama za sve razine lokalne, područne (regionalne) vlasti kojih je ukupno 2 666, njih 374, odnosno 14% ne ispunjava kvotu, odnosno zastupljenost jednog spola je niža od Zakonom određenih 40%.

Statističke pokazatelje Državnog izbornog povjerenstva možete pogledati ovdje.