PREDSTOJNICA UREDA NA SEMINARU NA TEMU RODNO OSJETLJIVOG PRORAČUNA

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovat će na seminaru na temu Rodno osjetljiv proračun koji će se u organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i veleposlanstva Kraljevine Švedske u Zagrebu održati u četvrtak 29. rujna 2011. od 10 do 12,30 sati u zgradi Hrvatskog sabora, Zagreb, Trg sv. Marka 6, u dvorani Ivana Mažuranića (soba 84).

Uvodnu prezentaciju o iskustvu Švedske na području primjene rodno osviještenih politika te posebno rodno osjetljivog proračuna održat će gospođa Anita Nyberg, profesorica ženskih studija na Sveučilištu u Stockholmu.

Mr.sc. Helena Štimac Radin tom će prilikom upoznati nazočne s aktivnostima Ureda za ravnopravnost spolova vezanim uz podizanje svijesti o uvođenju rodno osjetljivog proračuna. Nakon tiskanja studije Europskog ženskog lobija „Upravljanje proračunskim sredstvima s obzirom na spol“ u 2006. godini, 2010. godine Ured je preveo i tiskao priručnik u izdanju Opće uprave za ljudska prava i pravne poslove Vijeća Europe „Uvođenje rodno osjetljiva proračuna: provedba u praksi“, koji je široko diseminiran.

Na seminar su uz članice/ove Odbora pozvane sve zastupnice u Hrvatskom saboru, predstavnici nadležnih ministarstava, pravobraniteljstava, vladinih ureda, predsjednice/i povjerenstava za ravnopravnost spolova s lokalne razine te nevladine udruge koje se bave navedenom problematikom.



Najave