Konferencija "Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti"

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovat će na regionalnoj konferenciji pod nazivom „Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti“.

Konferencija će se u organizaciji Ministarstva branitelja uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP), a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića održati od 29. do 30. svibnja 2014. u Gliptoteci (Medvedgradska 2) u Zagrebu.

Glavni cilj konferencije je potaknuti vlade i javnost diljem jugoistočne Europe na rješavanje položaja žrtava seksualnog nasilja u oružanim sukobima. To uključuje priznanje, podršku i reparacije za žrtve bez sudske presude i ponovne traumatizacije žrtava. Posebna pažnja posvetit će se vrstama i načinima financiranja reparacija kao i dobrim praksama iz drugih zemalja. Za kraj će biti riječi regionalnim iskustvima o ovoj problematici koja će biti predstavljena na nadolazećem globalnom summitu o prevenciji seksualnog nasilja u oružanim sukobima koji će se održati u Londonu od 10. do 13. lipnja 2014.

Sudionici/e konferencije uključuju vladine dužnosnike/ce i aktiviste/ice civilnog društva iz drugih zemalja jugoistočne Europe koje su sudjelovale u oružanom sukobu tijekom 1990-ih. Konferencija će biti otvorena snimljenom video izjavom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Prvi dan konferencije posvećen je međunarodnom kontekstu i nacionalnim politikama i praksama u rješavanju pitanja seksualnog nasilja u jugoistočnoj Europi, dok će se tijekom drugog dana razgovarati o pitanjima reparacija i rehabilitacije žrtava. Sudionici će za vrijeme konferencije također moći pogledati snimljene video iskaze preživjelih o njihovim potrebama, očekivanjama i nadama za budućnost.



Najave