Dani Marije Jurić Zagorke

od 26. studenog do 2. prosinca 2007. u Zagrebu će se održati kulturno-znanstvena manifestacija u povodu 50. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke (1873.-1957.)

Središnje mjesto Dana bit će dvodnevni međunarodni književno-znanstveni skup (30. studenog – 1. prosinca 2007.) u cijelosti posvećen Zagorkinom književnom, novinarskom i društveno-kulturnom radu te njegovoj domaćoj i stranoj recepciji.
Skup zajednički organiziraju Centar za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
 
Također je predviđeno održavanje okruglog stola (28. studenog 2007.) s aktualnom društvenom temom koja se tiče rodno osviještene politike i feminizma, povezanosti ženskog stvaralaštva i aktivizma, odnosno politike ravnopravnosti spolova u kulturi i medijima.
 
Novi-list"Pokretanjem Dana kao kulturno-znanstvene manifestacije želimo pridonijeti prepoznavanju Zagorkina značenja u hrvatskoj kulturi, posebno promoviranju njezina, široj publici gotovo nepoznatog rada iz područja borbe za ženska prava, te pokretanju šire društvene valorizacije i feminističke recepcije njezina djela koje je obilježilo 20. stoljeće u Hrvatskoj", navodi Organizacijski odbor Dana Marije Jurić Zagorke.
 
Organizacijski odbor Dana Marije Jurić Zagorke:
 
mr. Sandra Prlenda Perkovac, Slavica Jakobović Fribec, Dubravka Vidović, mr. Željka Jelavić, Martina Petrinjak


Poziv za sudjelovanje                        Program dana