Drugo izdanje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011.-2015. i Strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. EK

Zbog velikog interesa Ured za ravnopravnost spolova tiskao je drugo nepromijenjeno izdanje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011. - 2015., kao i drugo nepromijenjeno izdanje hrvatskog prijevoda Strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015.  EK .

Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2011. – 2015. godine, donesena na sjednici Hrvatskog sabora 15. srpnja 2011., nadograđuje se na prethodnu Nacionalnu politiku 2006. – 2010. godine, redefinirajući nacionalne prioritete, načine provedbe i poduzimanje posebnih mjera sukladno izmijenjenim društvenim i političkim okolnostima, ostvarenom napretku i daljnjim izazovima u uspostavljanju stvarne ravnopravnosti spolova. Ona sadrži sedam ključnih područja djelovanja i obvezuje Republiku Hrvatsku na uključivanje rodne dimenzije u sva područja politike provođenjem posebnih mjera vezanih uz: 1) Promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, 2) Stvaranje jednakih mogućnosti na tržištu rada, 3) Unapređenje primjene rodno osjetljivog odgoja i obrazovanja, 4) Uravnoteženje sudjelovanja žena i muškaraca u procesima političkog i javnog odlučivanja, 5) Uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama, 6) Promicanje međunarodne suradnje i ravnopravnosti spolova izvan Hrvatske i 7) Daljnje osnaživanje institucionalnih mehanizama i metoda provedbe.

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH tiskao je hrvatski prijevod Strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. Europske komisije s ciljem nastavka provođenja trajnih aktivnosti vezanih uz upoznavanje javnosti s politikama i zakonodavstvom ravnopravnosti spolova Europske unije. U ovom strateškom dokumentu Europska komisija naglašava da zemlje kandidatkinje moraju u potpunosti prihvatiti temeljno načelo ravnopravnosti između muškaraca i žena i da praćenje usvajanja i primjene zakonodavstva EU u ovom području ostaje jedan od prioriteta u procesu proširenja.

U listopadu 2011. godine održana je zajednička promocija Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2011. – 2015. godine i Strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. Europske komisije s ciljem skretanja pažnje javnosti na kompatibilnost dviju strategija.

S ciljem provedbe zakonske obveze širenja znanja i svijesti o ravnopravnosti spolova Ured prevodi, tiska i distribuira najvažnije nacionalne i međunarodne dokumente iz područja ravnopravnosti spolova. Navedene publikacije redovito su dostavljane tijelima državne uprave, drugim državnim tijelima, županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova, organizacijama civilnog društva, političkim strankama, akademskoj zajednici, knjižnicama i drugim zainteresiranim institucijama i privatnim osobama.

U nakladi od 2000 primjeraka tiskano je drugo nepromijenjeno izdanje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, dok je drugo nepromijenjeno izdanje hrvatskog prijevoda Strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. Europske komisije tiskano u nakladi od 1000 primjeraka.

Preuzimanje publikacija:

Nacionalna politika za ravnopravnost splova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine

Strategija za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. Europske komisije