Predstojnica Ureda u izaslanstvu Regionalnog ženskog lobija kod predsjednika Josipovića

Predstojnica Ureda  mr. sc Helena Štimac-Radin sastala se 20. srpnja 2010. god. u svojstvu članice izaslanstva Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu   koji u Hrvatskoj djeluje od 2006. godine uz potporu agencije Ujedinjenih naroda UNIFEM s predsjednikom RH dr.sc. Ivom Josipovićem.

U izaslanstvu koje je vodila Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova sudjelovali su i  Ana Lukatela koordinatorica RŽL-a , Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH i  Pjer Šimonović, državni tajnik u Ministarstvu obrane. Članice Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnosti i pravdu predstavile su zaključke svoje konferencije održane 25. lipnja u Skopju na temu Desete obljetnica Rezolucije 1325.

 

Izaslanstvo Regionalnog ženskog lobija

Raspravljalo se i o situaciji u regiji, o UN-ovom radu na pitanjima unaprjeđivanja položaja žena, njihovoj ulozi u uspostavi mira i sigurnosti kao i o implementaciji Rezolucije 1325 u Hrvatskoj. Predstojnica Ureda upoznala je predsjednika Josipovića s pripremama za izradu Nacionalnog akcijskog plana za primjenu ove Rezolucije kao i sa dosadašnjim aktivnostima Ureda u provedbi Rezolucije 1325.  Predstojnica je predsjedniku  Josipoviću uručila i primjerak Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova naglasivši da je jedan od njenih važnih ciljeva  i integracija rodne perspektive u sigurnosnu politiku zemlje kao i veća zastupljenost žena u Oružanim snagama RH.
Državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović, koji je imenovan koordinatorom Radne skupine za provođenje akcijskog plana za implementaciju Rezolucije 1325 UN-a, informirao je predsjednika RH o zastupljenosti žena u Oružanim snagama kao i u mirovnim misijama u kojima Republika Hrvatska sudjeluje. Iako je broj žena na zadovoljavajućoj razini, utvrđeno je kako one još uvijek nisu dovoljno zastupljene na zapovjednim funkcijama. Predsjednik Josipović, koji se i sam zalaže za veću zastupljenost žena u politici, javnom životu, sigurnosnim službama i Oružanim snagama, iskazao je podršku aktivnostima Regionalnog ženskog lobija i naglasio važnost Ureda za ravnopravnost spolova za promicanje prava žena.



 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja