Objavljena studija Europske komisije o ženama u IT sektoru

Zapošljavanje većeg broja žena u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija doprinijet će razvoju digitalne industrije i europskog gospodarstva, ključni su nalazi jučer objavljene studije Europske komisije o ženama u IT sektoru.

Prema studiji zabrinjavajuća je podzastupljenost žena u IT sektoru, te tako od 1000 žena sa prvostupničkom razinom naobrazbe samo 29 ima stručnu spremu iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija (u odnosu na 95 muškaraca) i samo njih 4 će doista raditi u IT sektoru. Žene taj sektor tijekom karijere češće napuštaju nego muškarci i slabije su zastupljene na srednjim i višim rukovodećim položajima (čak i slabije nego u drugim sektorima). Samo 19,2% radnika/ca zaposlenih u IT sektoru ima šefice, u usporedbi sa 45,2% radnika/ca izvan IT sektora.

No studija je također pokazala da bi, kada bi se taj trend promijenio i kada bi se uključilo više žena u Europskoj uniji u sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija, to dovelo do godišnjeg povećanja europskog BDP-a za otprilike 9 milijardi eura godišnje.

Prijedlozi proizašli iz studije usmjereni su na značajnu promjenu slike o IT sektoru među ženama u društvu, provedbu aktivnosti kojima je cilj uključivanje mladih žena u IT sektor, osnaživanje žena unutar sektora, kao i povećanje broja poduzetnica u IT sektoru.

Pročitajte više o studiji.



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU