Održana tematska sjednica Povjerenstva povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je ove godine tematskom sjednicom obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 25. studenog se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Počeo se obilježavati od 1981. godine kada su na sastanku u Bogoti feministkinje iz Latinske Amerike i Kariba govorile o nasilju u obitelji, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, kao i nasilju koje žene i politički zatvorenici trpe pod tadašnjim diktatorskim  režimima u Južnoj Americi. Simbolom otpora diktatorskom režimu i simbolom nacionalnog i feminističkog  otpora, postale su političke aktivistice, sestre Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabel,  koje je 1960-te godine brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici. Stoga se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prije svega, obilježava u znak sjećanja na njih. Tek 1999. godine, odnosno 18 godina poslije sastanka u Bogoti i Ujedinjeni narodi prihvatili su 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

PZRS Koprivničko-križevačke županije

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je ove godine odlučilo tematskom sjednicom obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Proteklih godina je PZRS organiziralo tribine, sudjelovalo u kampanjama, na okruglim stolovima, a predsjednica je održala i nekoliko predavanja s temom nasilja nad ženama u suradnji s udrugama civilnog društva te udrugama osoba s invaliditetom koje djeluju u Koprivničko-križevačkoj županiji. Povjerenstvo se u svom djelovanju aktivno bavi problematikom nasilja i pokušava se iznaći kvalitetne modalitete rješavanja, odnosno ublažavanja tog teškog društvenog problema. Povjerenstvo je nastavilo s inicijativom za osiguranje smještaja osoba izloženih nasilju te je nakon dugogodišnjih nastojanja i prepreka uspjelo pronaći modalitet i pokrenuti projekt «Sigurne kuće» kao specijaliziranog udomiteljstva za žrtve obiteljskog nasilja, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja je zaživjelo u ožujku 2011.g. i do sada je u istom bilo smješteno nekoliko žena s djecom. Predsjednica Verica Rupčić je naglasila da je od posebne važnosti  bolja suradnje svih institucija, koje su uključene u ovu problematiku, kako bi ovo sklonište za žrtve obiteljskog nasilja ušlo u mrežu, budući da oni kojima je potrebno često i ne znaju da postoji. Potrebno je i dalje intenzivno raditi na prevenciji, a u tome su značajne kampanje u kojima je PZRS partner. Prošle godine je bilo partner PU u kampanji «Živim život bez nasilja», koja je provođena u cijeloj Hrvatskoj. Ove godine se Povjerenstvo  uključilo u kampanju  PU Kop-križ., a posvećena je prevenciji nasilja među mladima «Nisi sam», a provodi se kroz dvije godine.

Članice PZRS su sudjelovale su na skupovima povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama: Ivanka Perić-Novak je sudjelovala na predstavljanju publikacije «Kako izaći iz obiteljskog nasilja», koje je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a Željka Vicković na tribini u Križevcima «Ženskim glasovima i interesima do rodno osviještene politike» u organizaciji Udruge Hera.

Uz mnogobrojne aktivnosti koje Povjerenstvo provodi i dalje će u radu biti poseban naglasak upravo na rješavanju problematike nasilja nad ženama.