Uspješna radionica za žene iz ruralnih područja

U Đurđevcu je održana radionica u okviru projekta "Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj", koju je na inicijativu predsjednice Verice Rupčić, organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Podršku ovom projektu, koji se provodi u sedam država regije, dali su zamjenik župana Ivan Pal, saborska zastupnica dr. Marija Vukobratović,  zastupnik dr. Stjepan Milinković te  zamjenica gradonačelnika grada Đurđevca Marijana Markešić.

Na radionici je sudjelovala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je naglasila važnost ovoga projekta za žene iz ruralnog područja Koprivničko-križevačke županije.

Projekt je prezentirala direktorica Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić. Cilj ovog projekta je definiranje potreba i mogućnosti žena u ruralnim područjima te uspostavljanje koordinacije na nacionalnoj i regionalnoj razini. Projekt naglašava potrebu i pruža potporu umrežavanju žena u ruralnim područjima. Kao specifični cilj je kontinuirani dijalog, koji je započeo na ovoj radionici.

U  izuzetno zanimljivoj raspravi predstavile su se žene iz svih dijelova županije sa svojim  bogatim iskustvima u vođenju obiteljskih gospodarstava, očuvanju tradicije i kulturne baštine, organizacijom inovativnih radionica namijenjenih učenju tkanja, šlinganja, krojenja, našivavanja, kukičanja te obnovom narodnih nošnji i ostale kulturno-povijesne baštine; bavljenju pčelarstvom, pripremom i promicanjem jela od koprive specifičnog za koprivnički kraj, poticanju izbora najuzornije seoske žene i drugim raznovrsnim aktivnostima kojima se bave žene u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije.

Bilo je govora o problemima koji se javljaju u selima, a vezani su uz smanjenje poticaja, što dovodi u pitanje opstanak mnogih obiteljskih gospodarstava, kao i o specifičnim problemima koji pogađaju upravo žene u ruralnim područjima, a nastaju smanjenjem državne potpore u proizvodnji mlijeka, čime se uglavnom bave žene. Također je naglašen problem plasiranja i prodaje proizvoda i rukotvorina, koje izrađuju žene i koje bi trebale biti značajan obiteljski prihod.

Zbog specifičnog mentaliteta i posebice loše ekonomske situacije, koja ima snažnije posljedice u ruralnim područjima, uvelike je otežana afirmacija žena. Budući da još uvijek ne postoje socio-ekonomski pokazatelji današnjeg stanja u ruralnim prostorima, posebice položaja žena u ruralnim područjima Hrvatske, provedbom ovoga projekta očekuje se definiranje trenutnog stanja te mogućnosti i potreba žena u ruralnim područjima Hrvatske, kao jedne od 7 država jugoistočne Europe u kojima se projekt provodi.