Dan ružičastih majica

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac obilježilo je Dan Ružičastih Majica (Pink Shirt Day). Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači širom svijeta organiziranjem raznih aktivnosti u školama i na radnim mjestima. Nose se ružičaste majice, koje simboliziraju borbu protiv nasilja među vršnjacima.

Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji. Ova kampanja je nastala kao reakcija na događaj kada je jedan dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Slijedeći dan su mnogi učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.
Akciju obilježavanja Dana ružičastih majica u Hrvatskoj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova. Županijsko PZRS podržava ovu kampanju, kao i sve kampanje, koje su usmjerene protiv nasilja te aktivno sudjeluje u njoj. U školskoj sportskoj dvorani je održana priredba pod nazivom “Nasilje prestaje ovdje”, za koju su se učenice/i i nastavnici pripremali proteklih desetak dana. Izložili su plakate i slikovnice s porukama protiv nasilja. Izveli su igrokaz i glazbenu točku te je u nastavku održana odbojkaška utakmica između mješovitih ekipa, a svi sudionici su nosili ružičaste majice s amblemom i natpisom “Dan ružičastih majica 2015. -Nasilje prestaje OVDJE”, koje im je pripremilo PZRS. Sudionici akcije, učenici i učitelji, su nosili različite odjevne predmete ružičaste boje (majice, traperice, tenisice, nakit i slično). Akciju su podržali i predstavnici Policijske postaje Đurđevac.
Predsjednica PZRS Verica Rupčić je naglasila kako je problematika nasilja jedna od okosnica rada Povjerenstva te je pozdravila ovu kampanju i posebice zahvalila školi, koja je jedina u okruženju organizirala obilježavanje ovoga dana. Govorila je o potrebi tolerancije te uvažavanja različitosti i sprječavanja vršnjačkog nasilja. Istaknula je da se ovaj dan i obilježava upravo s ciljem skretanja pozornosti djeci i mladima da se svi moraju međusobno uvažavati odnosno da se treba boriti protiv svakovrsnog nasilja, a posebice nasilja usmjerenog prema onima, koje se smatra različitima. Zahvalila je i svima koji su se aktivno uključili u kampanju te pozvala sve učenice i učenike da svojim svakodnevnim ponašanjem aktivno doprinesu kako bi se ubuduće đurđevačka škola mogla okititi sloganom “Nasilja nema ovdje!”.

 

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Preuzeto sa www.kckzz.hr