Globalni prosvjed „Milijarda ustaje – One Billion rising“

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je treću godinu organiziralo akciju podrške, kojom se pridružuje globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama „Milijarda ustaje – One Billion rising“, a koji se obilježava 14. veljače.

Inicijativu za suradnju je prihvatio Vjekoslav Robotić ravnatelj koprivničke gimnazije “Fran Galović” te je akcija održana u predvorju Gimnazije sukladno njihovom školskom rasporedu u kojem su sudjelovale učenice i učenici. Akciju su pored članica PZRS podržale predstojnica UDU-a Elizabeta Repić Perković te djelatnice PU Koprivničko-križevačke Dijana Žagar i Tatjana Židov te predstavnici medija.

Cilj ovog globalnog prosvjeda je pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice te pozvati sve žene, ali i muškarce da plešući odbiju pristati na status qou sve dok kultura nasilja ne nestane. “Milijarda ustaje” je akt solidarnosti koji demonstrira zajedništvo ženske borbe protiv nasilja i nepravde nad milijunima zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.
Ovo okupljanje se pridružilo MILIJARDI koja USTAJE ZA PRAVDU diljem svijeta. Bio je to odgovor pozivu žrtava nasilja nad ženama i na ovaj način su svi sudionici postali njihovi saveznici/ice s ciljem prekidanja šutnje. Iskazana je podršku plesom i fotografiranjem te je poslana snažna poruka diljem svijeta: DOSTA zlostavljanju!

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Opširnije: www.kckzz.hr

www.djurdjevac.eu