Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama javnom akcijom na Zrinskom trgu u Koprivnici. U akciji su sudjelovale i suradnice te partneri PZRS Udruga HERA iz Križevaca i Policijska uprava Koprivničko-križevačka. Akciju su podržali zamjenici župana Ivan Pal i Darko Sobota te predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković.

Povjerenstvo se u kontinuitetu bavi problematikom nasilja, a posebice nasilja nad ženama. Stoga je cilj i ove akcije bio senzibiliziranje javnosti upravo na problematiku nasilja nad ženama. Posebni naglasak je Povjerenstvo stavilo na nužnost pronalaska rješenja osnivanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja na području Koprivničko-križevačke županije pa je akcija provedena pod motom “Treba nam sigurna kuća”. Sudionici akcije su u razgovoru s građankama i građanima dali informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, o institucijama gdje se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku. Sudionici akcije su dijelili naljepnice, letke i različite edukativne materijale. Zainteresirane su upoznali i sa zakonskim propisima, koji su vezani uz probleme nasilja, budući da je evidentna slaba upućenost građanstva u segmentu zakonodavstva.

Nakon akcije je održana proširena sjednica PZRS na kojoj se raspravljalo o aktivnostima i daljnjim koracima usmjerenim pronalaženju rješenja osnivanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja na području naše županije.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

www.kckzz.hr