Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo Međunarodni dan seoskih žena

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo je Međunarodni dan seoskih žena sa susjednim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Predsjednica Verica Rupčić sudjelovala je na priredbi dodjele priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom području”, kojom varaždinsko Povjerenstvo obilježava ovaj dan od 2006. godine.
Svake godine objavljen je javni poziv za predlaganje žena s područja Varaždinske županije. Predlagatelji su udruge, jedinice lokalne samouprave, općinska i gradska Povjerenstva i pojedinci, a županijsko Povjerenstvo odabire dobitnicu na temelju kriterija kreativnosti i inovativnosti u ruralnom životu, doprinosa žena u ruralnim sredinama, unaprjeđenja kvalitete života i očuvanja kulturne i tradicijske baštine.

Ove godine je bilo sedam predloženih kandidatkinja, a priznanje je dobila Evica Lazar iz Babinca u Općini Cestica. Vrlo svestrana i kreativna, Evica je uredila etno-hižu, njeguje kulturnu baštinu i tradiciju, piše pjesme na kajkavštini svojega kraja, koje i uglazbljuje, slika, izrađuje narodne nošnje, a posebnu pažnju posvećuje prenošenju starinskih običaja, poslova i lokalnog narječja na mlade naraštaje.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je putem medija također uputilo čestitke svim seoskim ženama u našoj županiji.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Opširnije na www.kckzz.hr