Festival svestranosti i kreativnosti podravskih žena

U Novigradu Podravskom je održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji je svečano otvorio župan Darko Koren. Priredbu su uveličale pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, saborski zastupnici dr. Stjepan Milinković i Branko Hrg te županijski, gradski i općinski dužnosnici.

Bio je to festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim podravskim područjima. Svaka od 10 kandidatkinja se predstavila na štandu s najrazličitijim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima s pregršt pratećih detalja i elemenata, koji su ove godine bili vodeći. Pripremile su i hranu, kolače, zimnicu i napitke po tradicionalnim ali i po suvremenim receptima. Pojedini štandovi su prikazivali cijelu priču o životu na gospodarstvima natjecateljica s posebnim naglaskom na obiteljsku tradiciju i baštinu.

Budući da je Festival manifestacija čija se završna priredba održala u sklopu Susreta četiriju Novigrada, bila je to posebna prilika prezentacije vrijednih podravskih žena, njihovog života i svestranosti, kao i naše tradicije i kulturne baštine. Na susretu su bili prijatelji iz Novigrada na Dobri te Istarskog i Zadarskog. Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve što je bilo pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand.  Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji su podržali ovaj vrijedni i značajni projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu. Želja PZRS kao organizatora festivala je pokazati različitost života žena u ruralnim područjima, koje su vrlo marljive, svestrane i bave se različitim poslovima i aktivnostima te su kreatorice kvalitetnog života svojih obitelji. Izrazila je nadu da će upravo one prenositi ovu ideju i motivirati žene u svojim sredinama, kako bi se ova priredba nastavila slijedećih godina jer je to jedina prilika da naše vrijedne žene pokažu sve što rade, kao i svoju kreativnost i svestranost. Na priredbi je novigradski načelnik Mladen Mađer izrazio zadovoljstvo što je priredba održana u Novigradu, a tu čast je priskrbila prošlogodišnja najuzornija seoska žena Anka Županić. Nazočne je pozdravila pravobraniteljica Višnja Ljubičić, koja je izrazila oduševljenje priredbom uz podršku projektu, kao kvalitetnom u jedinstvenoj prezentaciji žena i života u ruralnim područjima. Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale bogatstvo i ljepotu života u ruralnim područjima te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života u ruralnim područjima.

Žiri u sastavu: Damir Felak, predsjednik ŽS kao predsjednik žirija; članice Anka Županić, Ankica Plečić, Božica Trnski i Verica Rupčić te članovi Ivan Orošić i Zdravko Mihevc, imao je težak posao, od 10 izvrsnih izabrati tri najbolje.

Za najženu izabrana je Štefica Horvat iz Ždale, Općina Gola. Prva pratilja je Petrina Golubić iz Kloštra Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Vesni Hadelan iz Rasinje. Svim kandidatkinjama su pored priznanja za sudjelovanje, dodijeljena i prigodna priznanja za njihove posebnosti: Dubravki Čordašev iz Đurđevcaza posvećenost životnom pozivu i odgoju mladih naraštaja te za svestranost i čuvanje kulturne baštine Podravine i rodne Slavonije; Sanji Đipalo iz Kalinovca – za posebnost u kreativnom izražavanju te za posvećenost obiteljskom životu; Ljubici Gašparov iz Prugovca, Općina Kloštar Podravski – za umijeće tkanja na tkalačkom stanu te za samostalnost u radu na gospodarstvu; Marijani Generalić iz Hlebina – za inovativnost u spravljanju jela i dodataka te za očuvanje i promociju imena i djela Ivana i Josipa Generalića; Petrini Golubić iz Kloštra Podravskog – za svestranost i promociju vrijednosti žena u ruralnim područjima, kao i za očuvanje obiteljske baštine i tradicije te duha i vrijednosti seoskog života; Vesni Hadelan iz Rasinje – za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te njegovanje i promociju kajkavštine, kao i za izrazito zalaganje za očuvanje hrvatske obitelji; Štefici Horvat iz Ždale, Općina Gola – za požrtvovnost i osobitu brigu o obitelji uz međugeneracijsko   uvažavanje te za njegovanje kulturne baštine i tradicije Prekodravlja; Mirjani Pirša iz Gornjeg Maslarca, Općina Sokolovac- za izuzetnu društvenu aktivnost te za posebnost pri uzgoju goveda; Marjani Škulketi iz Vlaislava, Općina Novigrad Podravskiza sadržajnost i zadovoljstvo životom na selu te za inovativnost kod uzgoja ljekovitog bilja; Željki Tudić iz Podravskih Sesveta – za požrtvovnost i poticanje talenata mladih naraštaja te za životni optimizam i dosljednost.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su sudjelovali: Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Ivan Vitez Trnski”, folklorna sekcija iz Delova te breakdance skupina “Newtown Crew”.

Predsjednica PZRS:
Verica Rupčić

Opširnije na www.kckzz.hr

Iz medija: Podravski list