Pravobraniteljica Ljubičić prezentirala rezultate Eu Progress – projekta

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održalo je u četvrtak, 12. lipnja 2014. godine tematsku sjednicu na kojoj su predstavljeni rezultati EU Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“. Projekt su predstavile nositeljica projekta i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur. te članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Hana Grgić, a upravo je u Koprivničko-križevačkoj županiji održano prvo terensko predstavljanje rezultata projekta.

U sklopu prve faze provedeno je istraživanje o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, od kojih je istraživanju pristupilo 168 tvrtki. Rezultati istraživanja pokazuju kako je u Republici Hrvatskoj izrazito nisko zapošljavanje žena na rukovodećim pozicijama (11 posto), dok je zapošljavanje žena na pozicijama zamjenice rukovodeće osobe u razini sa prosjekom Europske unije (25 do 38 posto). Na kraju svojeg izlaganja pravobraniteljica se osvrnula na moguće razloge zbog kojih rodna uravnoteženost nije ostvarena te pokazala smjernice i načine kojima bi se uravnotežena zastupljenost postigla.

Tematsku sjednicu kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal, pročelnice upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije te članovi i članice Povjerenstva, vodila je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

Opširnije na www.kckzz.hr