Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je predstavila rezultate istraživanja Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama, koje je provedeno u okviru Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”. Na predstavljanju je sudjelovala predsjednica PZRS Verica Rupčić, kao i na okruglom stolu, koji je održan u nastavku.

Iskustva iz prakse su iznijeli: Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Ruža Tomić Fontana, direktorica Odjela za komercijalne poslove Coca-Cole, Marija Felkel, HR direktorica Siemensa, Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta i predstavnik VIPneta. U raspravi je sudjelovao i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Kvantitativno istraživanje je  elektronski provedeno u top 500 trgovačkih društava po prihodu (rang lista za 2012., FINA), sa zajamčenom anonimnosti sudjelovanja. Odazvalo se 168 trgovačkih društava (33,60%). Prezentirani su podaci o rodnoj strukturi na upravljačkoj razini  (uprava, upravni odbor i nadzorni odbor) s naglaskom kako značajan dio sudionika istraživanja nije dao podatke o rodnoj strukturi upravnih tijela jer nema sustavno praćenje i vođenje rodno osjetljive statistike. U razdoblju od 2011. g. do danas uočen je rast udjela žena na upravljačkim pozicijama sa 19,53% na 24,25%.  Podaci vezani uz rast zastupljenosti žena sugeriraju da tzv. „strategija rastuće plime” (sve veći broj visokoobrazovanih žena u radnoj snazi), ima svoja jasna ograničenja. Trend povećanja broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem desetljeću zasigurno doprinosi rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama. Visoko obrazovanje kod žena smanjuje natjecateljsku prednost, koju muškarci imaju na tržištu rada samom činjenicom da su muškarci. Istovremeno podaci pokazuju kako na rukovodećim pozicijama postoji puno žena s potencijalom za upravljačke pozicije, no one svejedno na tim pozicijama ostaju značajno podzastupljene. Ulazak žena u upravljačka tijela izrazito je neproporcionalan postotku visokoobrazovanih žena. Nerazmjeri uočeni ovim istraživanjem i njihova podudarnost s rodno uvjetovanim nepovoljnim trendovima na tržištu rada, sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje “staklenog stropa”.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ

Opširnije www.kckzz.hr