“Pjesmom protiv nasilja”

U predvečerje Međunarodnog dana žena održan je u Križevcima veliki humanitarni koncert “Pjesmom protiv nasilja”.

Pred punom sportskom dvoranom u sjajnoj atmosferi, nastupili su svi najavljeni  izvođači:  Begini, Goran Karan, Žute dunje, Miroslav Evačić, Mirko Švenda Žiga, Od srca do srca, Teo Golub, Cure iz centra, Igor Drvenkar,  Garavuše i   Nova nada te poseban gost iznenađenja Ivan Zak.

Koncert je iniciralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, koje je bilo i organizator uz Udrugu Hera i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Prikupljeno je 12.800,00 kuna, a ta sredstva su namijenjena za  rad S.O.S. telefona i Savjetovališta za žrtve nasilja, koji djeluju u okviru Udruge HERA, kao jedinstveni u županiji, ali i šire. Sredstva se i dalje mogu uplaćivati na žiro račun  HR 37 2402006-1500032485, koji je za ovu svrhu posebno otvoren u Erste & Steiermarkische bank.

Župan Darko Koren je pozdravio i zahvalio svima, koji su svojim dolaskom poduprli humanu nakanu, kao i izvođačima. Naglasio je koliko je važno da se cjelokupno društvo senzibilizira da je nasilje neprihvatljivo i da svi trebamo raditi na tome da omogućimo svima život bez nasilja.

Predsjednica  Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Nansi Tireli je istaknula važnost ovakvih akcija jer je ovim koncertom potvrđena okosnica rada županijskog Povjerenstva, koje kontinuirano radi na problematici nasilja. Posebni naglasak je stavila na jedinstveni način obilježavanja Međunarodnog dana žena jer je ovim koncertom ostvaren humanitarni cilj s posebnom glazbenom i  zabavnom notom.

Predsjednica PZRS Verica Rupčić je podsjetila na prošlost i razloge zašto se upravo 8.ožujka obilježava Međunarodni dan žena. Istaknula je da žene niti nakon sto godina nisu ostvarile veliki napredak, u odnosu na ono za što su se žene borile u prošlosti. Ostvarile su tek pravo glasa, a i danas se moraju boriti za svoja prava, za bolje radne uvjete i bolje plaće, odnosno da ne budu potplaćene za iste poslove i stručnost u odnosu na muškarce. Prijedlogom novog ZOR-a bit će u još težem položaju pa će se povijest morati ponoviti.  Naglasila je dobru suradnju s Udrugom Hera, koju ovaj koncert dodatno potvrđuje. Zahvalila je publici, ali i svim izvođačima na sudjelovanju i potpori onima koji se bore protiv nasilja. Sa željama da žene budu svakodnevno uvažavane, da imaju podršku i poštovanje od strane muškaraca, ali i međusobno, čestitala je svim ženama Međunarodni dan žena.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Preuzeto sa www.kckzz.hr