Dan ružičastih majica

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac obilježilo je Dan Ružičastih Majica (Pink Shirt Day). Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji.

Na taj dan, u cijeloj zemlji se organiziraju razne aktivnosti kako po školama tako i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kako bi simbolizirali borbu protiv nasilje među vršnjacima. Događaj su pokrenula dva učenika koji su na prvi dan škole nosili ružičaste majice i radi toga su bili žrtve nasilja svojih vršnjaka.

Od ove godine se ovaj dan obilježava i u Hrvatskoj, a akciju je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Županijsko PZRS podržava ovu kampanju, kao i sve kampanje, koje su usmjerene protiv nasilja. U đurđevačkoj osnovnoj školi su organizirane različite aktivnosti. U nižim razredima su učenici izrađivali plakate s porukama protiv nasilja, a  u višim razredima su učenice i učenici pisali poruke. Svi plakati su bili izloženi na prigodnoj priredbi u sportskoj dvorani, a zatim će biti izloženi u hodnicima škole. Na priredbi pod nazivom “Nasilje prestaje ovdje” okupile su se sve učenice i učenici te učiteljice i učitelji. Prisutni su bili predstavnici Policijske postaje Đurđevac, a predsjednica PZRS Verica Rupčić je pozdravila ovu kampanju i posebice zahvalila školi, koja je jedina u okruženju organizirala obilježavanje ovoga dana. Govorila je o potrebi tolerancije te uvažavanja različitosti i sprječavanja vršnjačkog nasilja. Istaknula je da se ovaj dan i obilježava upravo s ciljem skretanja pozornosti djeci i mladima da se svi moraju međusobno uvažavati odnosno da se treba boriti protiv svakovrsnog nasilja, a posebice nasilja usmjerenog prema onima, koje se smatra različitima. Održana je košarkaška utakmica između ekipa djevojčica i dječaka, a svi sudionici su nosili ružičaste majice s amblemom i natpisom “Nasilje prestaje OVDJE”, koje im je pripremilo PZRS.  Sudionici akcije, učenici i učitelji, su nosili različite odjevne predmete ružičaste boje (majice, traperice, tenisice, nakit i slično).

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je uputilo javni poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama u županiji da se ubuduće pridruže ovoj akciji usmjerenoj protiv nasilja među djecom i mladima.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Opširnije