„One Billion rising-Milijarda ustaje“

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova se pridružilo globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama „One Billion rising-Milijarda ustaje“.

U petak 14. veljače u 12,00 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici ispred Pivnice „Kraluš“, organizirano je okupljanje uz ples koji su predvodile članice plesnog studija JUMP i fotografiranje te snimanje milenijske fotografije. Odaziv javnom pozivu putem medija, kao i pozivima partnerskim institucijama i udrugama te osobama iz javnog i političkog miljea, bio je dobar.

Svojim prisustvom prosvjed je podržao i zamjenik župana Ivan Pal, te predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković.

Cilj ovog globalnog prosvjeda je pokazati predanost i solidarnost svih s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice te pozvati sve žene da plešući odbiju pristati na status qou sve dok kultura nasilja ne nestane. “Milijarda ustaje” je akt solidarnosti koji demonstrira zajedništvo ženske borbe protiv nasilja i nepravde nad milijunima zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.

Ove godine je naglasak prosvjeda na nedovoljnoj institucionalnoj potpori borbi protiv nasilja pa je i naziv proširen: MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU! Fokus će biti na ženama i djevojkama koje su iskusile obiteljsko/partnersko nasilje, a čiji počinitelji ostaju nekažnjeni u cijelome svijetu. Prema UN-ovim statistikama milijarda žena u svijetu proživljava nasilje te je nužno potaknuti institucije na adekvatnije kažnjavanje počinitelja.

Prošle se godine milijarda aktivistkinja i aktivista okupila u 207 zemalja svijeta da “ustane i protestira” kako bi nasilje nad ženama i djevojčicama prestalo. Na razne načine je izražena podrška: umjetnošću, plesom, pjesmama, svjedočenjima, marševima, ritualima i govorima, koji najbolje izražavaju njihov protest, njihovu potrebu i želju, a u kampanju se uključilo više od 20.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata te ugledne javne osobe.

Okupljanjem i plesom Koprivničko-križevačka županija odazvala se pozivu žrtava nasilja nad ženama i na ovaj način postala njihova saveznica s ciljem  prekidanja šutnje i slanjem snažne poruke  DOSTA ZLOSTAVLJANJA!

PREDSJEDNICA PZRS: Verica Rupčić

Opširnije