Održana sjednica PZRS

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je održalo redovitu sjednicu, na kojoj su analizirane provedene aktivnosti od početka mandata te su dogovorene akcije u idućem periodu.

Predsjednica PZRS Verica Rupčić je upoznala članice i članove s izvješćima, koje je Povjerenstvo obvezno dati nadležnim institucijama Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. O toj temi je govorila i koordinatorica za ravnopravnost spolova UDU-a i članica PZRS Ivanka Perić Novak, s naglaskom da još uvijek nije uvažen naš prijedlog za izradu jednoobraznog upisnika/obrasca, u koji bi se vršio direktni unos podataka temeljem dodijeljenih zaporki, a kojim bi se unaprijedilo vođenje statističkih podataka vezanih uz slučajeve obiteljskog nasilja/seksualnog nasilja te suradnja i razmjena podataka, između povjerenstva za ravnopravnost spolova i centara za socijalnu skrb, policije, zdravstvenih ustanova, sudova, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, županijskih i općinskih sudova, prekršajnih sudova, obrazovnih institucija te ostalih institucija i organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja. Prijedlog ćemo ponoviti, kako bi se lakše mogli prikupiti i sistematizirati podaci te bi na taj način bili relevantniji  u svim segmentima.

Predsjednica je izvijestila o sudjelovanju  na prezentaciji Progress-projekta “Uklanjanje staklenog labirinta-jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj” , koju je organizirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u Hrvatskom saboru.

Povjerenstvo će obilježiti Međunarodni dan žena velikim humanitarnim koncertom, koji će se održati u petak 7.ožujka u Sportskoj dvorani u Križevcima  u suradnji s Udrugom HERA. Na koncertu će se prikupljati sredstva u obliku dobrovoljnog priloga posjetitelja, a bit će namijenjena za rad Savjetovališta za žene-žrtve nasilja, koje djeluje u okviru Udruge HERA, kao jedinstveno u našoj županiji.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Opširnije