Naj žena Nadica Ivančan, pratilje Ivančica Kučanda i Marina Picig

Župan Darko Koren otvorio je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji je održan u Goli u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Priredbu su uveličali veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović te županijski, gradski i općinski dužnosnici. Bio je to festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim područjima Podravine i Prigorja. Svaka od 11 kandidatkinja se predstavila na štandu sa svojim proizvodima, različitim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima uz pregršt pratećih detalja i elemenata. Pripremile su i hranu, kolače, zimnicu i napitke po tradicionalnim ali i po suvremenim receptima. Svi štandovi su prikazivali priče o životu na gospodarstvima natjecateljica s posebnim naglaskom na obiteljsku tradiciju i baštinu.

Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand. Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji podržavaju ovaj vrijedan i značajan projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu, kao i njihovoj pratnji-muževima i sinovima i cijelim obiteljima na podršci. Istaknula je da su sve žene pobjednice i da predstavljaju tisuće žena diljem Županije, kojima je uputila poziv da se uključe idućih godina. Želja PZRS kao organizatora festivala je pokazati različitost života žena u ruralnim područjima, koje su vrlo marljive, svestrane i bave se različitim poslovima i aktivnostima te su kreatorice kvalitetnog života svojih obitelji. Izrazila je nadu da će upravo one prenositi ovu ideju i motivirati žene u svojim sredinama, kako bi se ova priredba nastavila slijedećih godina jer je to jedina prilika da naše vrijedne žene pokažu sve što rade, kao i svoju kreativnost i svestranost. U projektu je do sada sudjelovala 61 žena, a značaj i vrijednost je prepoznata i u okviru EU pa je Festival žena uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji. Želja organizatora je da se među ženama stvore prijateljstva, da se druže i međusobno pomažu, a iskustvo je pokazalo da je to kroz protekle 4 godine i prisutno. Na priredbi je načelnik Gole i saborski zastupnik dr.Stjepan Milinković izrazio zadovoljstvo što se priredba održava u Goli, a tu čast je priskrbila prošlogodišnja naj žena Štefica Horvat. Nazočne je pozdravio, Nebojša Paunović, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koji je izrazio zadovoljstvo priredbom uz podršku projektu, kao kvalitetnom u jedinstvenoj prezentaciji žena i života u ruralnim područjima. Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale veliki mar u svemu što rade i bogatstvo naše tradicije te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života u ruralnim područjima.

Žiri u sastavu: Damir Felak, predsjednik ŽS kao predsjednik žirija; članice Štefica Horvat, Ankica Paula Plečić, Marina Horvat Pavlic i Verica Rupčić te članovi dr. Stjepan Milinković i etnograf Josip Cugovčan, imao je težak posao, od 11 izvrsnih izabrati tri najbolje. U bodovanju su sudjelovale i same kandidatkinje jer su se međusobno ocjenjivale pa su bile bitan dio žirija. A u ukupnom zbroju bodova je bilo i bodovanje, koje je povjerenstvo obavilo u domaćinstvima svih kandidatkinja.

Za najženu izabrana je Nadica Ivančan iz Molvi. Prva pratilja je Ivančica Kučanda iz Novigrada Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Marini Picig iz Potoka Kalničkog u Općini Kalnik. Svim kandidatkinjama su pored priznanja za sudjelovanje, dodijeljena i prigodna priznanja za njihove posebnosti: Meliti Bregović za inovativnost u gospodarstvu te za sadržajnost i zadovoljstvo životom na selu; Nadici Ivančan za svestranost i promociju vrijednosti žena u ruralnim područjima te za raznolikost u gospodarstvu; Božici Krapec za samostalnost u radu na gospodarstvu te za posebnost u vještinama; Ivančici Kučanda za njegovanje obiteljskih vrijednosti, posebnu ljubav prema prirodi i zadovoljstvo životom na selu te za svestranost i inovativnost kod uzgoja povrća i ljekovitog bilja te očuvanje starinskih sorti i uzgoj sjemena; Marici Lacković za kreativnost i svestranost te za osobito zalaganje u zajednici, plemenitost i životni optimizam; Željki Lukanec za posebno izražen poduzetnički duh te za očuvanje tradicije i kulturne baštine Podravine; Mariji Nekić za životni optimizam i dosljednost te za osobitu brigu o ekološkom uzgoju povrća; Antoniji Novak za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te za posvećenost odgoju mladih naraštaja uz poticanje njihovih talenata; Emini Pećanin za očuvanje baštine i tradicije te za posebnosti u kreativnom izražavanju; Dragici Penzar za svestranost i promicanje međugeneracijskog uvažavanja u obitelji te za osobitu brigu o kulturnoj baštini i tradiciji Prekodravlja; Marini Picig za njegovanje generacijskih vrijednosti seoskog života te za svestranost i raznolikost u gospodarstvu i posebnost pri uzgoju goveda.

Ocjenjivanje narodnih nošnji, frizura i pratećih detalja, kao i etno predmeta je obavio član žirija Josip Cugovčan te su dodijeljena priznanja: Božici Krapec za njegovanje i prezentaciju narodne nošnje; Mariji Nekić za najočuvaniju originalnu narodnu nošnju; Marici Lacković za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje; Marini Picig za najoriginalniju narodnu nošnju; Emini Pećanin za najoriginalniju frizuru; Ivančici Kučanda za očuvanje naslijeđenih ručnih radova; Dragici Penzar za prikupljanje i čuvanje etno baštine; Meliti Bregović za najbolje znanje o nošnji svog mjesta – razdoblje i prigoda nošenja; Antoniji Novak za opis nošnje u najsitnije detalje; Željki Lukanec za opis i umijeće veza na nošnji kandidatkinje; Nadici Ivančan za opis i prezentaciju tkanja na tkalačkom stanu.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa su sudjelovali polaznici dječjeg vrtića “Zvončić” te članovi KUD-a Ždala i udruge “Prekodravski zvon” ” iz Gole.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić

Foto: www.djurdjevac.eu

Preuzeto sa www.kckzz.hr