Zaključci okruglog stola „Pet do dvanaest“

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije 22. rujna 2015. godine u prostorijama županijske uprave u Koprivnici održan je okrugli stol naziva „Pet do dvanaest“, kojim se prigodno obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Okruglom stolu sudjelovali su Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Marija Mraz predsjednica udruge „Bolje sutra“, Vesna Orač, psihologinja u Centru za socijalnu skrb Đurđevac, Mirjana Gašparić Sikavica, psihijatrica u Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek Koprivnica, Lidija Vuljak predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Dario Kuzmić predsjednik Prekršajnog suda u Koprivnici, Andrija Crnčec, pravnik Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Beatrice Budiselić socijalna radnica i Jelena Krmpotić psihologinja, obje u Centru za socijalnu skrb Križevci kao i drugi predstavnici pobrojanih ustanova.

Sudionici Okruglog stola raspravljajući, razmijenili su informacije i primjere dobre prakse vezane uz problematiku nasilja nad ženama. Polazeći od problema s kojima se susreću u borbi protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo je sa suradnicima donijelo sljedeće zaključke:

Potrebno je i nadalje provoditi aktivnosti usmjerene na senzibiliziranje javnosti o problematici nasilja nad ženama, pri čemu je nužna pomoć medija.

Nužno je nastaviti raditi na umreženosti svih nadležnih institucija, jer upravo zahvaljujući dobroj međuresornoj povezanosti dionika koji sudjeluju u borbi protiv nasilja nad ženama, dolazimo do pozitivnih pomaka u borbi protiv nasilja.

Pozivaju se nadležne institucije na državnoj razini na izmjenu Zakona o udomiteljstvu, kako bi se ponovo uveo model koji će omogućiti smještaj žrtava obiteljskog nasilja u udomiteljske obitelji.

Pozivaju se stručne osobe koje u svojem radu dolaze u kontakt s žrtvama nasilja u obitelji, na prijavljivanje počinjenja nasilja nadležnim tijelima, odnosno na dosljednu provedbu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i svih drugih propisa koji reguliraju materiju suzbijanja nasilja.

Nužno je raditi na podizanju društvene svijesti o nenasilju od najranije dobi, konkretno već kod  djece  predškolskog uzrasta, odgajajući ih na način koji podrazumijeva nultu toleranciju prema nasilju.

Predsjednica:

Verica Rupčić