“Milijarda ustaje” protiv nasilja

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Savjet mladih organizirali su akciju podrške, kojom se pridružuju globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama „Milijarda ustaje – One Billion rising“, a koji se obilježava 14. veljače.

Akcija podrške je održana 12. veljače u 12 sati u đurđevačkoj Strukovnoj školi i Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva zajedno s učenicama, učenicima i djelatnicima škola. Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić zahvalila je na prihvaćenoj inicijativi i organizaciji okupljanja ravnatelju Strukovne škole Mirku Peršinoviću i socijalnoj pedagoginji Petri Sobota. U akciji su sudjelovali i predstavnici Policijske postaje Đurđevac Spomenka Stankić i Marijan Domović.

Cilj ove najveće svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama je pokazati zajedništvo, predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja te upozoriti na njegove pogubne posljedice. “Milijarda ustaje” je akt solidarnosti koji demonstrira zajedništvo ženske borbe protiv nasilja i nepravde nad milijunima zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.

Ovogodišnja tema kampanje vezana je uz nasilje nad najugroženijim skupinama –ženama s invaliditetom, nezaposlenim ženama, izbjeglicama, Romkinjama, a kampanjom se želi upozoriti na kontinuirano kršenje ženskih prava (radnih, reproduktivnih, etničkih, manjinskih, seksualnih). Naglasak je na sveprisutnom i kontinuiranom nasilju nad ženama i djevojčicama te ukazivanje na potrebu povezivanja ženskih udruga, udruga mladih muškaraca i sportaša, osoba iz kulturne i političke javnosti i medija u zajedničkoj borbi za svijet bez nasilja.

Verica Rupčić je u ime Povjerenstva i Savjeta mladih zahvalila mladima koji su se okupili u predvorju škole te se tako pridružili MILIJARDI koja USTAJE ZA PRAVDU! Plesom, simbolično podignutim letcima i fotografiranjem poslana je iz Đurđevca snažna poruka diljem svijeta: DOSTA zlostavljanju!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije


Preuzeto sa www.kckzz.hr

Iz medija:

http://djurdjevac.hr/dogadanja-u-gradu/milijarda-ustaje-protiv-nasilja/
 
http://www.djurdjevac.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=6133:u-djurdjevcu-milijarda-ustaje-protiv-nasilja&catid=69:razno&Itemid=301
 
http://kopriva.info/index.php/vijesti/drustveni-zivot/1734-milijarda-ustaje-protiv-nasilja
 
http://www.kajje.in/kaj-se-dogodilo/milijarda-ustaje-protiv-nasilja