Mr.sc. Helena Štimac Radin na okruglom stolu „Glas za žrtve seksualnog nasilja“

V.d. ravnateljice Ureda sudjelovala je danas na okruglom stolu „Glas za žrtve seksualnog nasilja“ kojeg je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizirala Ženska soba – Centar za seksualna prava u Arcotel Allegra Hotelu u Zagrebu.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja“, a suorganizator je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ciljevi okruglog stola bili su promocija prava žrtava seksualnog nasilja prema europskim standardima, ukazivanje na postojeće probleme, razmjena znanja i iskustva vezanih uz problematiku seksualnog nasilja. Na okruglom stolu su sa svojim izlaganjima sudjelovali predstavnici/ce nadležnih institucija, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba i organizacija civilnog društva.

V.d. ravnateljica Štimac Radin održala je izlaganje o Ulozi Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i Radne skupine za praćenje provedbe Protokola pri Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Na samom početku u svom se izlaganju osvrnula na povijesni pregled razvoja Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja čija obveza donošenja proizlazi iz propisane obveze provedbe mjere Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, a čiji je ažurirani tekst, podsjećamo, nakon usklađivanja sa relevantnim zakonskim izmjenama, Vlada Republike Hrvatske prihvatila na svojoj 181. sjednici održanoj 4. rujna 2014. godine. Štimac Radin podsjetila je prisutne sudionike/ce na sadržaj i ciljeve Protokola, kao i na nadležna tijela u postupanju sa žrtvama seksualnog nasilja - policiju, zdravstvene ustanove, pravosudna tijela, centre za socijalnu skrb, odgojno - obrazovne ustanove i institucije koje pružaju pomoć i potporu u zaštiti mentalnog zdravlja. Ujedno je posebice naglasila brojne aktivnosti Ureda za ravnopravnost spolova provedene u okviru projekta „Moj glas protiv nasilja“, sufinanciranog od strane Europske komisije u okviru Programa zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost PROGRESS, koje su uključivale tisak i široku distribuciju 5000 primjeraka hrvatskog i 500 primjeraka engleskog prijevoda teksta Protokola državnim tijelima i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanovama, županijskim i lokalnim povjerenstvima za ravnopravnost spolova, udrugama, kao i drugim nacionalnim i međunarodnim dionicima. U okviru navedenog projekta također su održane brojne edukacije i aktivnosti osvještavanja raznih ciljanih skupina o Protokolu te njegovoj primjeni.

V.d. ravnateljice prisutne je upoznala i sa aktivnostima multiresorne Radne skupine za praćenje provedbe Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja osnovane pri Uredu za ravnopravnost spolova 2016. godine sukladno Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova 2011.-2015. te Završnim odrednicama Protokola. Ured za ravnopravnost spolova zadužen je za koordinaciju i praćenje provedbe Protokola te izvještavanje Vlade Republike Hrvatske o njegovoj provedbi. Zadaće Radne skupine, čija provedba je već započela, jesu praćenje provedbe Protokola, izvještavanje o njegovoj primjeni, predlaganje nacrta njegovih izmjena/dopuna radi usklađivanja sa relevantnim zakonodavnim izmjenama, kao i izrada nacrta prijedloga obrazaca prijave sukladno Protokolu.

Iz medija:

www.vijesti.rtl.hr
www.slobodnadalmacija.hr
www.index.hr
www.dalmacijanews.hr
www.novilist.hr
 

Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva