17. tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije

U sjedištu Županije održana je 17. tematska sjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu "Žene u politici - mit ili izazov". Sjednici su prisustovali župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Uoči tematske sjednice, predsjednica Povjerenstva Irene Gregorović Filipčić rekla je da bi se stranke trebale potruditi kako bi žena na listama bilo barem 40%. Do sada nije bilo većeg pomaka. Od 2013. godine, u odnosu na 2009., bio je samo 1% više žena na listama, a rezultati su loši i kad se uspoređuje Hrvatsku s ostatkom Europe i svijeta.

2013. godine u Hrvatskoj političkoj sceni bilo je 16% žena na vlasti u općinama, na razini grada 23%, a županija 21%. Europski trendovi su u prosjeku 28%, a svjetski 23%. "Mi idemo unatrag, a to ne želimo. Predlažemo sistem 'jedna žena - jedan muškarac'", rekla je Gregorović Filipčić.

Župan Zlatko Komadina izvijestio je da ovo pitanje nije problem u Primorsko-goranskoj županiji jer je u upravi zaposleno 2/3 žena, a od 11 upravnih odjela 7 vode žene. Župan je zatim kazao da je SDP Primorsko-goranske županije usvojio "ZIP sistem" pa će od 23 mjesta na listi 12 pripasti ženama i 11 muškarcima.

"Kod nas to nije mit nego praksa", zaključio je župan.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić rekao je da nije samo dovoljno zadovoljiti kvotu i imati 40% žena na listama jer pojedine stranke žene stavljaju na dno liste, a bivaju izabrani uglavnom muškarci.