Obilježavanje 25. studenoga „Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava se u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera uključilo se u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Akcija je održana na đurđevačkoj tržnici, a građani su kroz razgovor mogli dobiti informacije o načinu prijave nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, dobiti savjet i podršku.

Iz medija:
https://kckzz.hr/povjerenstvo-za-ravnopravnost-spolova-odrzalo-parlaonicu-usudi-se-pokreni-se-reci-ne-nasilju/
https://kckzz.hr/medunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-3/
https://kckzz.hr/javna-akcija-povodom-obiljezavanja-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/
https://epodravina.hr/parlaonicom-obiljezen-dan-borbe-nasilja-nad-zenama-verica-rupcic-zene-se-boje-zakoni-zakazu-pred-nama-jos-puno-posla/