Indeks ravnopravnosti spolova 2017.: vrlo spor napredak

U ažuriranom Indeksu ravnopravnosti spolova prikazano je trenutačno stanje u Europi. Idemo prema naprijed, ali ukupni napredak vrlo je spor. EU ima samo četiri boda više nego prije 10 godina, odnosno 66,2 od ukupno 100. Najbolja zemlja je Švedska s rezultatom od 82,6 bodova, a Grčka je pala na dno s 50 bodova. Nagrada za zemlju koja je ostvarila najveći napredak ide Italiji koja je napravila velik korak unaprijed i osvojila dodatnih 12,9 bodova čime je zauzela 14. mjesto na ljestvici.

„I dalje napredujemo, ali vrlo sporo. Daleko smo od postizanja društva spolne ravnopravnosti i sve zemlje u Europskoj uniji imaju još dosta toga što moraju poboljšati. U nekim područjima nejednakost je još veća nego prije 10 godina. Naš Indeks ravnopravnosti jasno pokazuje jesu li politike vlada usklađene s posebnim potrebama žena i muškaraca te jesu li djelotvorne ili ne”, rekla je Virginija Langbakk, ravnateljica Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE). „Prema novim rezultatima Indeksa ravnopravnosti spolova, u velikom broju životnih područja prevladava neravnopravnost. To znači da Europa mora djelovati. Ove ću godine predložiti dodatne mjere za jačanje položaja žena i jednake plaće za iste poslove. Ravnopravnost ne znači da žene moraju postati sličnije muškarcima; ravnopravnost znači stvaranje okružja u kojem oba spola mogu imati jednake mogućnosti i u potpunosti sudjelovati u društvenom, radnom i obiteljskom životu,” izjavila je Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Najveći napredak u ravnopravnosti spolova ostvaren u području donošenja odluka

Najveći napredak u ravnopravnosti spolova u proteklih 10 godina dogodio se u području donošenja odluka, pogotovo u privatnom sektoru. To pokazuje da politički i javni pritisak mogu biti djelotvorni te da su dobro djelovali na uvođenje promjena u upravama privatnih društava. Iako je ravnopravnost spolova u području donošenja odluka porasla za gotovo 10 bodova u proteklom desetljeću i dosegla 48,5 bodova, u tom se području i dalje bilježi najniži rezultat. To uglavnom odražava nejednaku zastupljenost žena i muškaraca u politici i predstavlja nedostatak demokracije u upravljanju EU-a.

Indeks ravnopravnosti spolova ove godine daje novu i potpuniju sliku moći. Osim donošenja političkih i gospodarskih odluka, u rezultatima je prikazano tko dominira u područjima medija, istraživanja i sporta. U području medija jasno se vidi da više žena studira novinarstvo (dvije trećine diplomanata), ali malo ih dospije do vrha. Donositelji odluka u području medija uglavnom su muškarci (među predsjednicima upravnih odbora javnih televizijskih i radijskih kuća u EU-u ima 22 % žena). Na području financiranja istraživanja žene čine manje od jedne trećine (27 %) čelnih osoba u organizacijama za financiranje istraživanja. Situacija je još gora u području sporta gdje žene zauzimaju samo 14 % vodećih položaja u sportskim federacijama u EU-u.

Napredak je zaustavljen – žene i dalje obavljaju najviše kućanskih poslova

Napredak je izostao u 12 zemalja s obzirom na to kako muškarci i žene provode svoje vrijeme. Tek svaki treći muškarac svakodnevno kuha i obavlja kućanske poslove, dok je to slučaj gotovo sa svakom ženom (79 %). Isto tako, muškarci imaju više vremena za sportske i kulturne aktivnosti te odmor. Žene migranti posebno su opterećene kada je riječ o skrbi za članove obitelji u usporedbi sa ženama koje su rođene u EU-u (46 % za prvu skupinu i 38 % za drugu skupinu).

Presjek stanja među različitim skupinama istog spola

Prvi put dosad ovo izdanje Indeksa pokazuje i nejednakosti među različitim skupinama žena i muškaraca. Ovisno o dobi osobe, njezinom obrazovanju, zemlji rođenja, invalidnosti i vrsti obitelji, životi im se mogu u potpunosti razlikovati od ostatka populacije. Primjerice, osobama koje imaju migrantsko podrijetlo prijeti dvaput veća opasnost od siromaštva nego ženama i muškarcima rođenima u EU-u. Mladi muškarci imaju manje prilika za obrazovanje nego li mlade žene, a samohrane majke teže dolaze do zdravstvenih i zubarskih usluga od parova s djecom.

Indeks ravnopravnosti spolova alat je kojim se mjeri napredak ravnopravnosti spolova u EU-u, koji je razvio Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE). Indeks obuhvaća šest osnovnih područja: posao, novac, znanje, vrijeme, moć i zdravlje te dva sporedna područja: nasilje nad ženama i neravnopravnosti koje se preklapaju. Indeksom se pruža veća vidljivost područja u kojima je potrebno poboljšanje i podržavaju tvorci politika u stvaranju učinkovitijih mjera za ravnopravnost spolova.
 

Pisane vijesti | Suradnja Ureda s EIGE-om