Obilježavanje kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“

Svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama dali su župan Darko Koren, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj-Jažić i brojni drugi koji su se na križevačkom Strossmayerovom trgu priključili obilježavanju kampanje te poslali jasnu poruku o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika zlostavljanja.

Organizatori su tom prilikom upoznali građane s osiguravanjem adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te su javnost pozvali na nultu stopu tolerancije na nasilje, a zatim su se svi priključili plesu “Break the chain” u izvođenju Križevačkih mažoretkinja. Na kraju događanja u zrak su poletjeli crni baloni kao znak sjećanja na žene koje su ubijene od strane svojih partnera ili bliskih osoba u posljednje dvije godine.

Kampanja “Milijarda ustaje” svjetska je globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka, a podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana, svake se godine prijavi oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a ženama i djevojčicama u Hrvatskoj još uvijek nije osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

Iz medija: 
https://kckzz.hr/zupan-podrzao-kampanju-milijarda-ustaje-protiv-nasilja-nad-zenama-i-djevojcicama-2/
http://www.krizevci.hr/index.php/rss/2546-i-u-krizevcima-plesali-protiv-nasilja-nad-zenama-i-djevojcicama