Ured obilježio 25. studeni - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ured za ravnopravnost spolova obilježio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 23. studenoga, promocijom dvije publikacije u vlastitom izdanju: novog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i Opće preporuke br. 35. UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena o rodno utemeljenom nasilju nad ženama

Publikacije su predstavile Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, mr.sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda, dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe – Centra za žrtve seksualnog nasilja i Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda.
Predstavljanju publikacija odazvao se veliki broj predstavnika/ca tijela državne uprave, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova,  pravobraniteljskih institucija, nevladinih udruga, medija i mnogih drugih zainteresiranih dionika.

Uvodno se nazočnima pozdravnim govorom obratila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dogradonačelnica doc.dr. sc Olivera Majić.

Ravnateljica Ureda istaknula je da je nasilje nad ženama - obiteljsko i seksualno  globalni problem s obzirom na njegovu izrazitu rasprostranjenost,  ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta.  Sve međunarodne organizacije pokušavaju pronaći rješenje kako to nasilje suzbiti, no to ide vrlo sporo. Kao jedan od najvažnijih razloga raširenosti nasilja nad ženama i kod nas i cijelom svijetu navela je  patrijarhalne društvene odnose i to što muškarci i žene nisu ravnopravni. Trebamo učinkovitije raditi na ravnopravnosti spolova da bi se nasilje smanjilo, poručila je. Podsjetila je i na  zastrašujuće  podatke o nasilju nad ženama iz studije Agencije za temeljna prava Europske unije iz 2014., prema kojima je jedna od tri žene iz EU-a doživjela fizičko ili seksualno nasilje u dobi nakon 15. godine.

Predstavljajući novi "Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja" koji je Vlada RH donijela u srpnju ove godine, na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova, istaknula je njegovu važnost s obzirom da propisuje obveze nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, kao i njihovu međusobnu suradnju. Obavijestila je prisutne da su u izradi ovog Protokola, kojeg je Ured tiskao u 1000 primjeraka, osim predstavnica Ureda sudjelovali i predstavnici/e Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrazovanja i znanosti, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Ženske sobe – centra za žrtve seksualnog nasilja. Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja usklađen je s Istanbulskom konvencijom, naglasila je.

Ravnateljica je ukratko predstavila i hrvatsko izdanje  Opće preporuke br. 35 o rodno utemeljenom nasilju nad ženama, kojom se ažurira Opća preporuka br. 19. o nasilju nad ženama koju je 2017. godine donio UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena. Opća preporuka osigurava državama strankama daljnje smjernice za uklanjanje rodno utemeljenog nasilja nad ženama te još jednom naglašava da unatoč postignutom napretku, rodno utemeljeno nasilje nad ženama, ostaje sveprisutno u svim zemljama svijeta, uz visok stupanj nekažnjavanja.

Dr. sc. Maja Mamula je navela kako seksualno nasilje pripada najtežim oblicima kaznenog djela, no s najmanjim brojem prijava, a posljedice koje ostavlja razaraju i osobu i njenu obitelj. Istaknula je kako statistike govore da će jedna od pet žena tijekom života doživjeti silovanje kao i da sve postaje još strašnije kada se čuju podaci istraživanja koje je 2005. godine provela Ženska soba, a koje je pokazalo kako je u Hrvatskoj 17 posto žena doživjelo silovanje ili pokušaj silovanje, a od toga 95 posto nije prijavilo to institucijama.

Državna tajnica Mađerić izvijestila je o aktivnostima koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduzima s ciljem suzbijanja obiteljskog nasilja nad ženama,  dok je sutkinja Žigante Živković navela primjere iz sudske prakse. Istaknula je da su kod nas okrivljenici jako zaštićeni u pravima te kako je sustav solidno uređen, ali provedba izostaje te kada konačno dođe do suđenja, žene su često prisiljene više puta iznova prepričavati svoje svjedočanstvo.

Ravnateljica Ureda prethodno je prisustvovla obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Banskim dvorima, gdje je u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisan Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sporazum su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. U prigodnom obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade je potpisivanje Sporazuma ocijenio kao snažnu poruku nulte tolerancije prema nasilju.

Više o Sporazumu o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na linku: https://vlada.gov.hr/vijesti/potpisivanjem-sporazuma-o-suradnji-saljemo-snaznu-poruku-nulte-tolerancije-prema-nasilju/24795 .


Više iz medija: 

http://www.glas-slavonije.hr/382831/1/Nasilje-nad-zenama-rasireno-i-zbog-patrijarhalnih-odnosa
https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/danas-u-hrvatskoj-252/
http://zenskasoba.hr/predstavljanje-protokola-postupanju-slucaju-seksualnog-nasilja-opce-preporuke-br-35-un-ovog-odbora-uklanjanje-diskriminacije-zena-rodno-utemeljenom-nasilju-nad-zenama/
https://posi.hr/predstavljanje-protokola-o-postupanju-u-slucaju-seksualnog-nasilja-vlade-republike-hrvatske-i-opce-preporuke-broj-35/
http://www.sigurnomjesto.hr/predstavljanje-protokola-postupanju-slucaju-seksualnog-nasilja-opce-preporuke-br-35-un-ovog-odbora-uklanjanje-diskriminacije-zena-rodno-utemeljenom-nasilju-nad-zenama/
http://dijete.hr/predstavljanje-publikacija-uz-medunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/​

Pisane vijesti