Republika Hrvatska potpisala Zajedničku TRIO Deklaraciju o ravnopravnosti spolova država predsjedateljica Vijećem EU

Uoči početka sastanka Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO Vijeće), 15. ožujka u Bruxelles-u, predstavljena je i potpisana Zajednička TRIO Deklaracija o ravnopravnosti spolova država članica EU  koje će u razdoblju od siječnja 2019. do lipnja 2020. godine predsjedati Vijećem Europske unije

Deklaraciju su potpisali resorni ministri/ca država TRIO  Predsjedništva - ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske gđa Nada Murganić, ministar rada i socijalne pravde Rumunjske gosp. Marius Constantin Budăi te ministar zapošljavanja Finske gosp. Jari Lindström.

„Deklaracija pokazuje odlučnost vlada da podrže  participaciju žena na tržištu rada i u ženskom poduzetništvu, kao i podršku ženama u ranjivim situacijama“, istaknuo je ministar za rad i socijalnu pravdu Vlade Rumunjske.

U svojem govoru ministrica Nada Murganić je istaknula potrebu Europske unije da ponovno afirmira svoju odlučnost u jačanju ravnopravnosti spolova i promicanju jednakosti i nediskriminacije. Ravnopravnost spolova i ekonomska neovisnost žena su ključni za održivi ekonomski rast i preduvjet za ispunjavanje većih, dugoročnijih političkih ciljeva kao što su ciljevi Europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast Europa 2020, osobito u područjima kao što su zapošljavanje, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Dokumentom se predlaže razvoj Europske strategije za jednake mogućnosti i jednako postupanje prema muškarcima i ženama nakon 2019. godine, odnosno nakon isteka dosadašnjeg Strateškog djelovanja za ravnopravnost spolova 2016.-2019. Time bi se nastavio angažman Europske unije u ovom području te bi se pojačali napori na najvišoj razini donošenja odluka vezanih za ravnopravnost žena i muškaraca.

Trio Presidency Declaration on Gender Equality

Više na: https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/sastanak-vijeca-eu-za-zaposljavanje-socijalnu-politiku-zdravstvo-i-potrosacka-pitanja-epsco-vijece/10791

Pisane vijesti