Ravnateljica Štimac Radin potpisnica Sporazuma o suradnji s Agencijom za elektroničke medije

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, mr.sc. Helena Štimac Radin, održala je uvodno izlaganje na svečanom predstavljanju nove internetske stranice "Žene i mediji" koje je održano 4. srpnja 2019. u muzeju Mimara u organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Sudionicima skupa, video porukom, obratila se Predsjednica Republike te su se u pozdravnim govorima prisutnima obratile ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenica pučke pravobraniteljice mr. sc. Tena Šimonović Enwalter te predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, mr.sc. Helena Štimac Radin, naglasila je važnost međuresorske suradnje za unaprjeđenje i brže postizanje ravnopravnosti spolova u društvu, koje se i dalje suočava s cijelim spektrom vrlo različitih područja gdje su žene još uvijek diskriminirane. 

"Uloga medija je tu izuzetno bitna jer oni te procese mogu ili usporiti ili ih ubrzati. Naš je zadatak da te procese ubrzamo, da ne čekamo još 50 godina da bi se žene izjednačile s muškarcima u društvu", poručila je Štimac Radin. Također je istaknula da je Ured do sada preveo i distribuirao već nekoliko publikacija na temu ravnopravnosti spolova i medija kao što su: publikacija Upravnog odbora za ravnopravnost između žena i muškaraca (CDEG) Vijeća Europe -Žene i novinari/novinarke imaju prednost“, publikacija Međunarodne federacije novinara/ki - Uspostavljanje ravnoteže – ravnopravnost spolova u novinarstvu te dvije Preporuke: Preporuka Odbora ministara /Rec(2013)1 državama članicama o ravnopravnosti spolova i medijimaPreporuka CM/Rec(2015)2 Odbora ministara / ministrica Vijeća Europe državama članicama o rodno osviještenoj politici u sportu

Novi web portal zeneimediji.hr zamišljen je kao središnji portal koji se bavi svim pitanjima koja su vezana uz tematiku položaja žena u društvu, ravnopravnosti spolova i medija kao ključnog dionika u osvješćivanju i promicanju teme ravnopravnosti.
Posebnost stranice www.zeneimediji.hr jest da je riječ o zajedničkoj platformi za razmjenu znanja, iskustava uz primjere dobre prakse te vijesti i regulative koju kreiraju svi ključni dionici koji se bave ovom društveno vrlo važnom i aktualnom temom.

U okviru događanja održan je i okrugli stol "Žene u hrvatskom društvu" na kojem su sudjelovale dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, prof.dr.sc. Vlatka Zoldoš, profesorica na PMF-u u Zagrebu, Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, Ana-Marija Vrdoljak, članica izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Petra Kontić, voditeljica programa "Rodna ravnopravnost" udruge B.a.B.e.
 
Ujedno ovom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija, a to su: Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Središnji državni ured za šport, Pučka pravobraniteljica, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Hrvatski olimpijski odbor, Kuća za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Ženska soba - Centar za seksualna prava i B. A. B. E. BUDI AKTIVNA. BUDI EMANCIPIRAN.
 


Više iz medija: 
https://www.zeneimediji.hr/zene-u-hrvatskom-drustvu-zavrjeduju-bolji-polozaj/​
https://www.aem.hr/vijesti/priopcenje-zene-u-hrvatskom-drustvo-zavrjeduju-bolji-polozaj/
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predsjednica-grabar-kitarovic-otvorila-internetsku-stranicu-zene-i-mediji---566991.html
http://hr.n1info.com/Vijesti/a416055/Predstavljena-internetska-stranica-Zene-i-mediji.html
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/inaugurirana-internetska-stranica-zene-i-mediji-20190704
https://vijesti.hrt.hr/525378/inaugurirana-internetska-stranica-zene-i-mediji
https://hia.com.hr/izdvojeno/dogadanja/item/8802-odrzan-okrugli-stol-zene-u-hrvatskom-drustvu
https://www.24sata.hr/news/promicanjem-ravnopravnosti-zena-tvrdimo-da-smo-jednaki-637856
http://novosti.hr/predstavljena-internetska-stranica-zene-i-mediji/
https://www.prs.hr/index.php/podrucja-aktivnosti/mediji/2705-pravobraniteljica-potpisala-sporazum-o-suradnji-s-agencijom-za-elektronicke-medije
https://www.hina.hr/vijest/10112544
https://radiokrizevci.hr/2019/07/zene-u-hrvatskom-drustvu-i-predstavljanje-internet-stranice/
https://laudato.tv/emisije/izdvojeno/izdvojeno-4-7-2019-zene-u-hrvatskom-drustvu/
https://hkm.hr/vijesti/zene-u-hrvatskom-drustvu-zavrjeduju-bolji-polozaj/
Večernji list, 5.7.2019.
Glas Slavonije, 5.7.2019.
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23319

Pisane vijesti