Povjerenstvo KKŽ organiziralo javnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera je u četvrtak 21. studenoga organiziralo javnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koja je održana na đurđevačkoj tržnici. Time su se uključili u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje.

Tijekom javne akcije su kroz razgovor podijeljene informacije o načinu prijave nasilja, kome i na koji način se žrtve mogu obratiti za pomoć, gdje mogu dobiti savjet i podršku te su dijeljeni letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji. Javna akcija je održana u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojega podržava Ministarstvo pravosuđa.

„Obilježavanjem ovog dana želimo ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama“, istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Također je u ime organizatora pozvala cjelokupnu javnost da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja nad ženama, s naglaskom i pozivom da svi koji su na bilo koji način izloženi ili svjedoče nasilju prijave slučajeve nasilja. Nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i nitko ne smije trpjeti nasilje, dodala je Rupčić, jer svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja i ako spasimo život samo jedne žene, kao da smo spasili cijeli svijet.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Više o akciji: 

https://kckzz.hr/u-durdevcu-organizirana-javna-akcija-povodom-obiljezavanja-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/
 
https://prigorski.hr/zupanijsko-povjerenstvo-za-ravnopravnost-spolova-i-udruga-hera-u-durdevcu-obiljezili-medunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/
 
https://podravski.hr/obiljezili-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/