Sastanak Ureda za ravnopravnost spolova i Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta

Na marginama konferencije „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit“ održan je 31. siječnja 2020. godine sastanak predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova i predstavnika i predstavnica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Committee) u sastavu Jackie Jones iz Velike Britanije, Pierrette Herzberger-Fofana iz Njemačke, Predrag Fred Matić iz Hrvatske te Lea Šimoković iz tajništva Odbora.

Teme sastanka odnosile su se na ljudska prava žena, borbu protiv nasija nad ženama i sudjelovanje žena na mjestima odlučivanja u Hrvatskoj i EU. 
 
Nakon predstavljanja rada Ureda, ravnateljica Ureda Štimac Radin razgovarala je s EU parlamentarcima o mogućnosti deblokiranja rasprave o Direktivi o uravnoteženoj rodnoj zastupljenosti u odborima tvrtki i stajalištu Republike Hrvatske o uvođenju kvota. Nakon toga je vođena rasprava o problemima na koje države članice nailaze prilikom otvaranja procesa ratifikacije Istanbulske konvencije, utjecaju konzervativnih struja i kampanjama za podršku ratifikaciji. Hrvatski EU parlamentarac i član FEMM Odbora Predrag Fred Matić, izvijestio je predstavnice Ureda o dokumentu kojeg na njegovu inicijativu priprema ovaj Odbor pod nazivom: Stanje seksualnih i reproduktivnih prava u EU u kontekstu  ženskog zdravlja. Dokument bi trebao sredinom lipnja biti predstavljan na sjednici Europskog parlamenta. 
 
Na kraju je  gđa. Jackie Jones izvijestila o općim stajalištima vezanim za prava žena i djevojčica te značaju UN Konvencije o suzbijanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW konvencije), u dijelu koji se odnosi na prava djevojčica, poštivanju dostojanstva, holističkom pristupu i dobrobiti za mlade generacije. 
 

Pisane vijesti