Obilježen 8.Ožujak – Međunarodni dan žena

Udruga „S.O.S. Virovitica“ , Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice obilježili su Međunarodni dan žena javnom akcijom podjele promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici u subotu 07.03.2020 godine. 

U kontaktu s građanima i građankama promovirana su sva postignuća ženskog aktivizma kao i potreba nastavka borbe za ostvarivanjem još uvijek neostvarenih ciljeva.

Međunarodni dan žena se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. To je dan kada slavimo sva postignuća, svaku borbu, svaki glas, svaki prkos i postavljamo nove zahtjeve za unapređenje položaja žena u društvu.

Ove godine obilježavamo 25 godina Pekinške deklaracije koja je postavila strateške ciljeve za postizanje rodne ravnopravnosti, a koju je usvojilo 189 zemalja na povijesnoj UN-ovoj konferenciji u Pekingu 1995.godine.

Ravnopravnost još nije ostvarena i zato zahtijevamo: jednake mogućnosti za sve, jednaka prava, jednake  plaće, suzbijanje rodnouvjetovanog nasilja, veću participaciju u političkom i društvenom životu, bolje uvijete za usklađenost poslovnog i privatnog života, bolji pristup tržištu rada.
Ostanimo ustrajne i hrabre u očuvanju stečenih  prava, ali i u postavljanju novih zahtjeva za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju.

Borba za bolji i pravedniji položaj žena u društvu je borba za bolji svijet i zato pozivamo i muškarce da nam daju podršku u nastojanjima da ovo društvo učinimo ravnopravnijim, pravednijim, tolerantnijim i ugodnijim za život svih nas.
 
Svim ženama čestitamo  8.ožujak Međunarodni dan žena.
 
Više na: 
https://www.icv.hr/2020/03/s-o-s-virovitica-i-povjerenstva-za-ravnopravnost-spolova-javnom-akcijom-obiljezili-dan-zena/
http://www.vpz.hr/2020/03/07/s-s-virovitica-obiljezen-8-ozujak-medunarodni-dan-zena/
http://www.sosvt.hr/vijesti/obiljezen-8-ozujak-medunarodni-dan-zena-2/
https://www.virovitica.net/ravnopravnost-jos-nije-ostvarena-zahtijevamo-jednake-mogucnosti-prava-jednake-place-suzbijanje-rodnouvjetovanog-nasilja-vecu-participaciju-u-politickom-i-drustvenom-zivotu/33265/