Održana javna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ,javnom akcijom podjele promotivnih materijala  25.studenoga 2020.godine ispred Gradske knjižnice i čitaonice u  Virovitici. U organizaciji udruge S.O.S. Virovitica u suradnji  s Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i  Informacijskim centrom Europe Direct Virovitica.

Odlukom UN iz 1999. godine 25. studeni postao je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povod proglašenja Međunarodnog dana je znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Jedan od načina borbe protiv nasilja nad ženama je senzibilizacija , osvještavanje i informiranje  javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama  i upravo s tim ciljem organizirali smo ovu vrstu aktivnosti i to u suradnji jer ona je isto tako ključna za rješavanje problema nasilja nad ženama. Građani/ke mogli/e su dobili su korisne informacije  o načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku, te su podijeljeni informativni i promotivni materijali kao trajan podsjetnik na važnost pružanja podrške žrtvama.

Kao i svake godine obilježavajući ovaj dan osvrćemo se na pomake napravljene prema većoj zaštiti ženskih ljudskih prava, kao i nove prepreke za ostvarenje tog cilja. U tom smislu, protekla je godina zaista specifična. Pandemija uzrokovana COVIDOM-19 i  poruka „ostani doma“ obilježila je prekretnicu u svačijoj svakodnevici te skrenula pozornost javnosti na rasprostranjenost rodno uvjetovanog nasilja. Žrtve su pod kontrolom i moći počinitelja, te u ovim kriznim situacijama pandemije,  zaštitne  mjere kao što su izolacija te ograničeno kretanje osoba u svrhu zaštite zdravlja, postaju opasnost za žrtvu i  dovode do porasta nasilja ako nemamo adekvatne odgovore na njeno traženje pomoći i snažnu osudu nasilnika, a zasada je nemamo i nasilje je u porastu.
Povećao se broj slučajeva rodno uvjetovanog nasilja  jer žena koja je izložena bilo kakvom obliku nasilja bila je dostupna nasilniku 24 sata. Policijska statistika pokazuje  porast prijavljenih slučajeva nasilja za  više od 30% .Možemo samo pretpostaviti koliki je broj onih neprijavljenih i upravo ta tamna brojka skriva pravu istinu o veličini problema, ali isto tako i otvara niz pitanja zašto žene ne prijavljuju nasilje. Pružamo li kao društvo dovoljno pomoći, podrške i sigurnosti ženi koja progovori o nasilju koje joj se događa ili nam naši patrijarhalni obrasci  zamagljuju stvarnost i ne poduzimamo malo ili gotovo ništa da se promijeni  odnos društva prema žrtvi ali i prema nasilniku.

Velika je snaga u svakom pojedincu ako želi učiniti  promjenu i nemojmo se izgovarati da mi kao pojedinci ne možemo ništa promijeniti jer to je samo izgovor ,a žrtvama nasilja treba pomoć, podrška i sigurnost.

Suzbijanje nasilja je dugotrajna borba svih, i svaka nova krizna situacija podrazumijeva suočavanje s novi izazovima i prilagođavanje novonastalim situacijama. Svi možemo pomoći i doprinijeti da se o nasilju i u ovim vremenima ne šuti.

Iz medija :

https://www.icv.hr/2020/11/sos-virovitica-pred-gradskom-knjiznicom-i-citaonicom-obiljezen-medunarodni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/
http://www.europedirect-vpz.eu/vijesti/edic-virovitica-sudjelovao-je-u-javnoj-akciji-povodom-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/502
http://www.vpz.hr/2020/11/25/s-s-virovitica-pred-gradskom-knjiznicom-citaonicom-obiljezen-medunarodni-dan-borbe-nasilja-nad-zenama/
https://virovitica.info/odrzana-javna-akcija-povodom-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/
http://www.sosvt.hr/vijesti/odrzana-javna-akcija-povodom-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-2/