Županija podržala akciju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25.studenog, danas je ispred đurđevačke Gradske tržnice održana javna akcija senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Akciju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s partnerskom udrugom “HERA” Križevci, a podržao ju je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić  je posjetio štand na kojem su predsjednica Verica Rupčić sa članovima Povjerenstva i predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jazić sa suradnicama, građanima dijelile informativne letke i informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku. Također su  upozorile da je prema poznatim podacima, u Hrvatskoj svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena te uputile apel kako  je važno zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Današnja javna akcija, koju su podržale i županijske pročelnice Maja Blažek i Ljubica Belobrk Flamaceta te sudac Općinskog suda Koprivnica i voditelj Stalne službe u Đurđevcu Dario Kuzmić, dio je aktivnosti programa NISI SAMA – unapređenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja.


https://drava.info/2021/11/zupanija-podrzala-javnu-akciju-obiljezavanja-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/

https://kckzz.hr/zupanija-podrzala-obiljezavanje-medunarodnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/