U Virovitici održan okrugli stol na temu „Žena u modernom društvu: uspjesi i izazovi ravnopravnosti spolova“

U utorak 8. ožujka, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je okrugli stol na temu „Žena u modernom društvu; uspjesi i izazovi ravnopravnosti spolova“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Udruge S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja.


Na početku okruglog stola sve je pozdravio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je sa svojim zamjenikom Marijom Klementom podijelio ruže u povodu Dana žena.
– Htio bih da se ova tema ne spominje samo za Dan žena već kroz cijelu godinu jer sigurno da to žene i zaslužuju. Pokazalo se da su tvrtke i institucije koje imaju uravnotežen omjer muškaraca i žena uspješnije i konkurentnije na tržištu. Ipak na primjeru naše Županije kao institucije, od ukupnog broja zaposlenih ovdje u županiji, 74 posto je čak žena. Ako gledamo rukovodeće pozicije od sedam upravnih odjela, pet je žena pročelnica, a ako gledamo institucije gdje je Županija osnivač tu su također velikom većinom žene. Možemo reći da je naša županija primjer da je dobro funkcioniranje upravo u tome da postoji dobra suradnja sa ženama – rekao je župan Andorvić te svima zaželio puno uspjeha u radu i čestitao Međunarodni dan žena.

 
Nazočne je u temu okruglog stola uvela Desa Kolesarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i predsjednica udruge S.O.S. Virovitica
– Današnji okrugli stol nastoji obuhvatiti sve teme koje su relevantne za ženska ljudska prava. Među njima su žene u politici, u poduzetništvu odnosno općenito o tržištu rada kao i o višestrukoj ulozi žena u obitelji. Važno je razgovarati i o problematici nasilja nad ženama. Ovo je dan kada nastojimo istaknuti sve uspjehe koje su žene do sada postigle jer borba za ravnopravnost spolova odnosno za prava žena kreće iz 1909. godine. To je više od sto godina borbe i unatoč tome broju još uvijek žene nemaju ravnopravan položaj u društvu.

O tome nam govori ne samo naše društvo u Republici Hrvatskoj nego i na svjetskoj razini pa je tako u svom obraćanju i glavni tajnik Ujedinjenih naroda rekao da je u vrijeme pandemije mnogo izgubljeno, a da se najveće nazadovanje osjeti na ravnopravnosti spolova. Prema tome to je pitanje o kojemu bi trebali govoriti 365 dana u godini, a ne samo danas na ovaj dan – rekla je Desa Kolesarić te svim ženama zaželjela sretan Međunarodni dan žena te istaknula kako u Hrvatskoj, prema statistici, ima 51,7 posto žena.

Na okruglom stolu govorila je i Vlasta Honjek Golinac, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice, koja se dotakla teme žena u politici.
– Postotak žena u politici je na žalost jako mali. Na lokalnoj razini je manji, na regionalnoj nešto viši, a na nacionalnoj najviši te iznosi tek 32 posto. Iako su žene na listama bile zastupljene, bile su stavljene niža mjesta – rekla je Vlasta Honjek Golinac, koja se u svom izlaganju dotakla i problema s kojima se žene susreću u politici. 

– Ženama koje se odluče baviti politikom poručujem da je to jako zanimljiv posao, kao i za svaki posao tako i za taj treba imati puno ljubavi, volje, snage, želje, ali uz dobru organizaciju sve se može – poručuje Vlasta Honjek Golinac.
Sanja Mijac, poduzetnica i vlasnica bloga „Domaćica“ govorila o ženama u poduzetništvu.

– Danas želim svim ženama približiti moj posao odnosno zanimanje influencera koje je mnogima nekako apstraktno jer se odvija u virtualnom svijetu. To je moderno zanimanje u današnjem svijetu koje nekako dođe samo od sebe. Veliku ulogu u svemu ima suradnja između influencera i klijenata. To je zapravo okosnica svega – ukratko objašnjava Sanja M. koja je svakako primjer uspješne moderne žene.
Jasna Per Kožnjak, psiholog i psihoterapeut ispred Povjerenstva za ravnopravnost spolova dotakla se položaja žena u modernom društvu.

– Ovo je dan kada je dobro prisjetiti se odakle su žene krenule u borbu za ravnopravnost, podsjetiti što su postigle na tom putu, što ih još čeka, a sada u vrijeme ove pandemije zapravo i dati nekoliko praktičnih savjeta kako se zaštititi od, recimo infodemije. To je pretjerano prepravljenost informacijama koje su u današnje vrijeme zaista i potresne – kaže Jasna Per Kožnjak.

Svrha okruglog stola je osvijestiti važnost uspostave ravnopravnosti spolova za stvaranje okruženja jednakih mogućnosti i istaknuti uspjehe žena i izazove s kojima se susreću u današnjem društvu.


(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, K. Toplak)