Zaključci okruglog stola „Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji“

U Puli je u petak, 18. srpnja 2008. godine održan okrugli stol pod nazivom Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i uz suradnju Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Pule i Pula Film Festivala.

 
ZAKLJUČCI OKRUGLOG STOLA
 
1.  Od 1991. godine do danas, od 108 igranih filmova samo njih 6 režirale su žene. Iako u ukupnom sastavu filmskih djelatnika žene sudjeluju s više od 30% njihovi projekti nesrazmjerno slabije prolaze na godišnjim natječajima za financiranje dugometražnih igranih  filmova Ministarstva kulture odnosno, danas, Hrvatskog audiovizualnog centra. Prošle godine  od 73 prijavljena dugometražna igrana projekta sredstva nisu odobrena nijednom kojeg potpisuju žene.
2. Sudionici/ce okruglog stola status žena u hrvatskoj kinematografiji ocijenili su alarmantnim s obzirom na nesrazmjer odnosa između predloženih i odobrenih dugometražnih igranih  projekata redateljica.
3. Autorice bi trebale imati veću potporu od nadležnih tijela koja odlučuju o usmjeravanju financijskih sredstava za dugometražne igrane filmske projekte te se traži od institucija koje skrbe o filmu da osmisle učinkovit mehanizam pozitivne diskriminacije.
4. Potrebno je obavezno omogućiti veće sudjelovanje žena u selekcijskim komisijama koje odlučuju o financiranju igranih filmova.
5. Traži se od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) da poveća kvote za financiranje debitantskih dugometražnih igranih filmskih projekata kako bi redateljice dobile veće šanse.
6. Traži se kontinuirani nastavak rasprave o temi udjela žena u stvaranju nacionalne produkcije dugometražnih igranih filmova i neproporcionalno malih sredstava kojima nadležna tijela financiraju projekte redateljica, a koja je po prvi puta otvorena na ovom Okruglom stolu.
 
 


Pisane vijesti