Započela izrada nove Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti 2011.-2015.

Radna skupina za izradu  Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, osnovana Odlukom Vlade RH,  započela je s radom na izradi novog prijedloga ovog najvažnijeg strateškog dokumenta u području ravnopravnosti spolova i uklanjanja diskriminacije žena za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Radnu skupinu, kojom predsjedava predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin,  čine predstavnice nadležnih ministarstava, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Državnog zavoda za statistiku, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova i  nevladinih udruga.

U okviru predviđene javne  rasprave o ovom dokumentu na internetskoj stranici Ureda za ravnopravnost spolova bit će objavljen i završni nacrt prijedloga Nacionalne politike, na koji će se moći očitovati  sve zainteresirane strane  svojim sugestijama, mišljenjima i prijedlozima.

Uz Zakon o ravnopravnosti spolova polazišta za izradu nove nacionalne strategije bit će, uz procjenu i analizu provedbe postojeće Nacionalne politike, i drugo referentni nacionalni i međunarodni zakonodavni i strateški akti. Jedno od važnih polazišta činit će i prioriteti sadržani u  Strategiji za ravnopravnost spolova Europske komisije za sljedeće petogodišnje razdoblje.



Pisane vijesti