15. listopada - Svjetski dan žena sa sela

 
Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH čestita svim ženama na selu 15. listopada, Svjetski dan žena sa sela.


Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana seoskih žena je Pravo na hranu: seoske žene proizvode i omogućavaju, a Povjerenstvo za žene u zemljoradnji, Međunarodne federacije poljoprivrednika (IFAP), navodi  tri cilja ovogodišnje proslave Svjetskog dana seoskih žena:

* Istaknuti osobitost seoskih žena.
* Podići razinu osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još uvijek nedovoljno priznatoj ulozi.
* Promovirati aktivnosti u cilju podrške. Inicijative i načini proslave slobodan su izbor organizacija i lokalnih zajednica u skladu s njihovom tradicijom i okolnostima.
 
Aktivnosti i događaji trebaju biti konkretni i vidljivi. Aktivnosti koje će seoske žene poduzeti u svim dijelovima svijeta na taj dan, u duhu solidarnosti i suradnje, trebaju naglasiti važnost tog dana.

Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan različitim aktivnostima u svojim lokalnim sredinama.

Tim povodom je Građanska organizacija razvoja Dalj - GORD pokrenula projekt pod nazivom "Pravo na hranu - Žene kreiraju, proizvode i pružaju" kojim žele ukazati na činjenicu da žene imaju važnu ulogu u proizvodnji i osiguravanju zdrave hrane – u zemljoradnji, stočarstvu, voćarstvu.

Stoga je GORD, 12. listopada 2007. godine u prostorijama Doma kulture u Dalju organizirala javnu tribinu o načinima izrade hrane, te prezentaciju domaćih proizvoda i njihovu degustaciju. Prezentacije su održale žene iz Erduta, Aljmaša i Dalja.

U petak 19.10.2007. sa početkom u 17 sati u Domu kulture u Dalju organizirati će svečanu priredbu povodom obilježavanja „Svjetskog dana žena sa sela – 15. listopad“. Na priredbi će biti riječi o položaju žene sa sela, žene iz općine Erdut će prezentirati svoj doprinos u razvoju zajednice. Nakon službenog dijela gosti će moći pogledati izložbeno-prodajni prostor.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždnske županije uručit će u četvrtak 18. listopada u 11 sati javno priznanje “za žensku kreativnost u ruralnom životu”.
 
 


Stranica