22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/URS slike 2022 Novi direktorij/Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.png

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2004. godine u sjećanje na stravično ubojstva triju žena - sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić. Ubio ih je suprug stranke u postupku za vrijeme trajanja brakorazvodne parnice, dok je sudsku službenicu Stanku Cvetković teško ranio.

23 godine nakon spomenutog ubojstva nasilje nad ženama i dalje nerazmjerno pogađa Republiku Hrvatsku. Statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova govore tome u prilog. U prvih devet mjeseci 2022. godine ubijeno je 12 žena (11 državljanki RH i jedna talijanska državljanka), a što ukazuje na trend porasta u odnosu na prošlu godinu. Evidentirano je i 6,1% više žrtava nasilja u obitelji i 8,2% više nasilničkog ponašanja u obiteljskoj sferi.

Sa svrhom obilježavanja Nacionalnog dana Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu na temu „Femicid“ na kojoj je sudjelovala predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova. Predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija složili su se da Republika Hrvatska ima izvrsne zakone u području nasilja nad ženama, ali i da se treba unaprijediti međuresorna suradnja i komunikacija među nadležnim tijelima, kao i primjena zakona u praksi. Nadalje, složili su se da Vlada Republike Hrvatske ulaže značajne napore ka suzbijanju nasilja nad ženama.

Vlada Republike Hrvatske je u procesu donošenja novog Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2022-2027 (u javnoj raspravi), koji ističe „Nasilje nad ženama“ kao jedno od prioritetnih područja ka postizanju ravnopravnijeg društva. To područje priznaje postojanje različitih vrsta nasilja nad ženama, kao što su silovanje, femicid, nasilje u obitelji, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, seksizam i seksualno nasilje u ratu.  

Pisane vijesti