Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 27. srpnja ove godine usvojila je odluku o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Time je Bosna i Hercegovina, uz Albaniju, Crnu Goru, Portugal i Tursku, postala peta članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku Konvenciju.

 

Donošenju odluke o njenoj ratifikaciji prethodilo je potpisivanje Konvencije na Međunarodni dan žena, 08. ožujka ove godine. Od održavanja I. Regionalnog seminara na temu promocije ove Konvencije održanog u Sarajevu u listopadu 2011. godine u organizaciji Vijeća Europe, Entiteta za ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women te Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina poduzimala je niz aktivnosti s ciljem potpisivanja, ratifikacije i implementacije ovog važnog pravnog instrumenta.

Podsjećamo, Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji otvorena je za potpisivanje 11. svibnja 2011. godine u Istanbulu, te predstavlja prvi pravno obavezujući instrument u Europi koji za cilj ima stvaranje pravnog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinitelja nasilja. Konvencija predviđa i veliki broj instrumenata koje zemlje potpisnice trebaju ugraditi u svoje zakonodavstvo, u cilju daljnjeg unaprjeđenja sustava prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Konvencija definira i kriminalizira različite oblike nasilja nad ženama (uključujući prisilne brakove, genitalno sakaćenje, uhođenje, tjelesno, psihološko te seksualno nasilje). Konvencijom će se uspostaviti i međunarodni nadzorni mehanizam - skupina neovisnih stručnjaka/stručnjakinja (The Group of experts on action against violence against women and domestic violence - GREVIO) koja će nadzirati provedbu Konvencije na nacionalnoj razini. Republika Hrvatska je 22. siječnja ove godine postala 26. članica Vijeća Europe koja je potpisala Konvenciju.

 



Pisane vijesti