Dodijeljene Nagrade ključnarazlika – nagrade za raznolikost ljudskih potencijala

Prvi dobitnici Nagrada ključnarazlika dodjeljenih 13. prosinca su: Ericsson Nikola Tesla d.d. za poticanje opće raznolikosti zaposlenih, Privredna banka Zagreb d.d. za poticanje ravnopravnosti spolova, Zvijezda d.d. za poticanje ravnopravnosti osoba s invaliditetom te Rivijera Adria d.d. za poticanje dobne ravnopravnosti. Nagrade je dodijelio Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske u partnerstvu s Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada. Ključna razlika dodijeljena je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava (10.prosinca) u sklopu projekta „Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada“.

Uključivanje raznolikosti ljudskih potencijala u sklopu Nagrade odnosilo se na poticanje: ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnost osoba s invaliditetom, ravnopravnost pripadnika/ca nacionalnih manjina. U skladu s time, kroz Nagradu su nagrađeni sljedeći poslodavci:

  • Ericsson Nikola Tesla d.d. osvojio je Nagradu u kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih

"Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju. Zapošljavamo ljude sa širokim spektrom kompetencija, koji imaju različite interese i osobne ambicije, te nastojimo ono najbolje što oni mogu pružiti u poslu prenijeti i u ostvarivanje kompanijskih ciljeva. Prijavom za Nagradu ključnarazlika želimo s drugim tvrtkama podijeliti svoje pozitivne prakse i iskustva" - mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

  • Nagrada za poticanje ravnopravnosti u radnom okruženju dodijeljena je i tvrtci V.S.V.

"Glavni cilj jednog od temeljenih dokumenata tvrtke, Kodeksa tvrtke V.S.V. d.o.o. je rast imidža tvrtke kroz ulaganja u osobni razvoj sposobnosti i znanja zaposlenika, kao i razvoj posebnih radnih vještina uz poštivanje osobnosti i raznolikosti kod zaposlenika, te poticanje razvoja pozitivnog osobnog imidža svakoga zaposlenika, kroz edukacije, osobno mentoriranje i pri radu na terenu, sustav jednakih mogućnosti i sustav nagrađivanja uz plaću." - V.S.V.

  • Privredna banka Zagreb d.d. osvojila je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova.

"Smatramo da je poštivanje osobnosti i dostojanstva svakog zaposlenika temelj za razvoj radnog okruženja, stoga usvajamo procedure zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima koje se temelje na poštenom i dosljednom odnosu prema svima, sprječavajući favoriziranje, zloporabe i diskriminaciju. Dajemo mogućnost svim zaposlenicima za izražavanje individualnosti i kreativnosti u svom radu." – izjavio je Miroslav Halužan, Privredna banka Zagreb

  • Ribarska zadruga Lanterna u osvojila je istu nagradu u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca.

"Sinergijom učinaka svakog pojedinog radnika u Zadruzi ostvarujemo efekt koji bi bilo nemoguće doseći kad se individualne komparativne prednosti ne bi fokusirale u istom cilju." Zlatko Milovan, Ribarska zadruga Lanterna

  • Riviera Adria d.d. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti

"Dobna ravnopravnost i ravnopravnost spolova ključne sastavnice naše korporativne kulture. Omogućujemo razvoj i napredovanje svim zaposlenicima na jednak način, kao što i, s obzirom na radnu učinkovitost, primjenjujemo različite modele nagrađivanja i motiviranja. Ravnopravnost podržavamo u svim aspektima našeg djelovanja pa tako i prilikom odabira kandidata, koje zapošljavamo isključivo na temelju ispunjavanja uvjeta koje posao zahtijeva." - Gordana Fabris, Riviera Adria d.d.

  • Zvijezda d.d. osvojila je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom

"Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije. Radi se o osobama koje smo još 2006. g. prihvatili u naše proizvodne pogone i to nam se mnogostruko vratilo tijekom zadnjih 5 godina. Njihova energija i želja za radom i uspjehom, razina lojalnosti kompaniji, načini ophođenja prema ostalim radnicima, odnos sa kolegama i daleko više od nabrojanog čini ih veoma vrijednim zaposlenicima te smo im zahvalni što su nam omogućili jedan drugačiji kut gledanja osoba sa poteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju i konkurentnosti kompanije" - Igor Kodžoman, Zvijezda d.d.

  • Posebna priznanja dodijeljena su tvrtci Vodotoranj d.o.o. koji je osvojio posebno priznanje za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika/ca nacionalnih manjina.

"Smatramo da je poštivanje zaposlenika jedna od naših temeljnih vrijednosti. Ponašamo se prema njima onako kako želimo da se drugi ponašaju prema nama.Pošteno i iskreno s uvažavanjem i poštovanjem svih različitosti.Brinemo se o njihovom zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu.Poštujemo njihova vjerska uvjerenja i njihovu raznolikost te sve to očekujemo i od njih samih." - Vodotoranj d.o.o.

  • Također posebno priznanje je uručeno i Cola - Coli HBC Hrvatska d.o.o. radi sustavnosti u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti u radnom okruženju.

"Naša Politika o ljudskim pravima obvezuje nas da poštujemo temeljna prava zaposlenika i nastojimo stvoriti otvoreno i poticajno radno okruženje. Naša Politika jednakosti štiti od diskriminacije i osigurava svima jednake izglede i pravedno postupanje." - Tanya Šplajt Brainović, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Opširnije



Pisane vijesti