Europska komisija zatražila od Europske unije da ratificira Istanbulsku konvenciju

Slika /slike/Slike 2014-2016/Istanbulska konvencija.jpg

Europska komisija predložila je Europskoj uniji ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulske konvencije, sveobuhvatnog međunarodnog ugovora koji regulira problematiku rodno uvjetovanog nasilja.

U inicijativi se navodi da bi pristupanje bilo potvrda odlučnosti Europske unije u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama. O prijedlogu ratifikacije raspravljat će se na sastanku Vijeća ministara EU te u Europskom parlamentu, čija suglasnost i potvrđivanje predstavljaju nužni korak u procesu pristupanja/ratifikacije EU ovoj Konvenciji.
 
Podsjećamo, Istanbulsku konvenciju je donio Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u travnju 2011. godine, te je ona otvorena za potpisivanje na 121. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe održanom u Istanbulu u svibnju iste godine. Konvencija je stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine.
 
Istanbulsku konvenciju dosad je ratificiralo 12 zemalja članica EU, dok ih je njih 13 Konvenciju potpisalo. Očekuje se da će u sljedećem razdoblju uslijediti njena dodatna potpisivanja i ratifikacije. Kao 27. država članica Vijeća Europe Hrvatska je u siječnju 2013. godine potpisala Konvenciju.
 
Ured za ravnopravnost spolova podržava njenu ratifikaciju te je u okviru EU PROGRESS projekta „Moj glas protiv nasilja“ dao tiskati hrvatski prijevod Konvencije u 8000 primjeraka koji su distribuirani ključnim dionicima širom Hrvatske.

Konvencija je međunarodni je ugovor i predstavlja sveobuhvatan pravni okvir koji se primjenjuje na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, u vrijeme rata - oružanih sukoba i u miru. Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja. Svrha Konvencije je: pridonijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji; izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; pružiti potporu i pomoć organizacijama i tijelima nadležnim za provedbu zakona učinkovitom suradnjom radi usvajanja sveobuhvatnog pristupa suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; te promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
 
Više informacija o prijedlogu EK za ratifikacijom Konvencije:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-549_en.htm
 
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/files/gender-equality/factsheet_istanbul_convention_web_en.pdf
 
 
Publikaciju u izdanju Ureda sa hrvatskim prijevodom Istanbulske konvencije možete pronaći Ovdje
 
 
 

Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU