Evaluacijski sastanak o učinkovitim metodama i instrumentima za promicanje ravnopravnosti spolova na području „Žene i mediji“

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovala je na evaluacijskom sastanku u sklopu razmjene iskustava i primjera dobre prakse u okviru Studije Europskog instituta za ravnopravnost spolova „Zbirka metoda, instrumenata i primjera dobre prakse u području žena i medija“ u 27 zemalja članica EU i u Hrvatskoj, a koji je održan u Vilniusu 29. i 30. svibnja 2013. godine.

Sastanak predstavlja nastavak aktivnosti koje je EIGE poduzeo kako bi se identificirali učinkoviti instrumenti za povećanje dostupnosti žena medijima i participacije žena u upravljačkim procesima u medijskim kućama, sukladno jednom od ciljeva Irskog predsjedanja Europskom unijom. Organiziran je temeljem procjene učesnika i organizatora sastanka na istu temu u siječnju 2013. godine kako bi se izdvojile metode koje će EIGE certificirati kao najuspješnije, te su dodatno predstavljeni kao mogući primjeri dobre prakse Plan za postizanje ravnopravnost spolova austrijske javne televizijske i radijske mreže ORF i baza stručnjakinja dostupnih za medijske nastupe KVINFO iz Danske.

Nakon rasprave o detaljima svakog od predstavljenih instrumenata, zaključeno je kako će i ova dva primjera biti uvrštena u zbirku metoda, instrumenata i primjera dobre prakse u području žena i medija.

Predstavnica Ureda je aktivno sudjelovala u radu sastanka tijekom kojega je ukratko prezentirala i Plan za uspostavljanje ravnopravnosti spolova na HTV-u. Kao zanimljiv mehanizam u smislu edukacije za medijske djelatnike, izdvojila je Priručnik za medijsko izvještavanje o slučajevima obiteljskog nasilja, u izdanju bivšeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Predstavnici EIGE-a iskazali su interes da se taj instrument uvrsti kao primjer dobre prakse u području borbe protiv nasilja.



Pisane vijesti | Suradnja Ureda s EIGE-om