"Grafičko nasilje nad ženama" na Večernji.hr

Povjerenstva za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima uputilo je Večernjem listu, Vijeću časti HND-a, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Vijeću za elektroničke medije i veleposlanstvu Kraljevine Švedske predstavku  u kojoj s velikim ogorčenjem prosvjeduje protiv ilustracije koja je objavljena na internetskom portalu Večernji.hr 02. travnja 2007. uz vijest „IKEA stiže u Hrvatsku“, a koja predstavlja primjer tzv. „grafičkog nasilja nad ženama“.

 
„Upozoravamo da ovakvom izdavačkom politikom Večernji list, osim što iskazuje totalni prezir naspram temeljnih etičkih kriterija struke, krši i  odredbe hrvatskih zakona (Zakon o ravnopravnosti spolova: Čl.16., Zakon o medijima: Čl.3. (4)“ navodi se u predstavci.
 
Od uredništva Večernjeg.hr Povjerenstvo je zatražilo da, po Zakonu o medijima, objavi predstavku na primjerenom mjestu, razmotri svoju uređivačku politiku i uskladi je sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o medijima i Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova te da se ispriča svojim čitateljicama i čitateljima.

Poštovani/e,
 
S velikim ogorčenjem prosvjedujemo protiv ilustracije koja je objavljena na internetskom portalu Večernjeg lista, http://www.vecernji.hr/home/manager/774746/index.do 02.04. 2007. uz vijesti „IKEA stiže u Hrvatsku“. Fotografija prikazuje nago žensko tijelo sputano sado-mazo rekvizitima koje služi kao postolje za IKEA-in proizvod i eklatantan je primjer tzv. „grafičkog nasilja nad ženama“. U potpisu ilustracije kaže se da je riječ o IKEA-inoj reklami za rusko tržište.
 
Osim što je objavljivanje takve „ilustracije“ ekstreman primjer degradirajuće i diskriminirajuće upotrebe ženskog tijela u svrhu bezobzirnog zgrtanja profita i utoliko neprofesionalno i neetično, njenim su objavljivanjem povrijeđeni i drugi temeljni standardi profesije. Riječ je, naime o falsifikatu i dezinformaciji. Spomenuta ilustracija nije, naime, nikakav reklamni materijal IKEA-e „za rusko tržište“, već potječe s webloga http://www.musseljuice.com koji sam sebe definira kao „satirički weblog koji objavljuje 1000% lažne vijesti i mišljenja“. Vjerujemo da se još jedino u Hrvatskoj može dogoditi da jedan nacionalni dnevnik, koji sebe predstavlja kao „obiteljski“, pribjegava ovakvim falsifikatima, degradiranju medijske slike žena, ali i novinarske profesije.
 
Skrećemo pažnju da ovo nije izolirani slučaj da Večernji list, napose u elektronskom izdanju, objavljuje kvazi vijesti koje vrijeđaju žene. Upravo obrnuto, riječ je o pravilu.  Na istoj internetskoj stranici Večernjeg lista, uz niz sličnih, nalazi se i „informacija“ o kampanji za borbu protiv HIV/AIDS-a koju financira fondacija njemačkog tenisača Michaela Sticha. Ta je kampanja sama po sebi doista provokativna i problematična, te je u svijetu izazvala kontroverzne reakcije. Ali za razliku od prikaza u Večernjem listu, svjetski mediji prezentiraju i druge elemente kampanje sa drugačijim vizualnim rješenjima. Večernji je list, međutim, odabrao hrvatskoj javnosti prikazati samo jedan segment koji cjelinu kampanju reducira isključivo na pornografsku dimenziju. I pri tom se ponovo poslužio falsifikatom, jer slika ženskih grudi s koje se ulazi u članak o kampanji uopće ne pripada grafičkom materijalu kampanje.
 
Upozoravamo da ovakvom izdavačkom politikom Večernji list, osim što iskazuje totalni prezir naspram temeljnih etičkih kriterija struke, krši i  odredbe hrvatskih zakona (Zakon o ravnopravnosti spolova: Čl.16., Zakon o medijima: Čl.3. (4))
Stoga od uredništva Večernjeg lista tražimo da:  
a)      po Zakonu o medijima objavi ovo saopćenje na primjerenom mjestu,
b)      razmotri svoju uređivačku politiku i uskladi je sa Zakonom o
         ravnopravnosti spolova, Zakonom o medijima i Nacionalnom politikom
         za ravnopravnost spolova
c)      da se ispriča svojim čitateljicama i čitateljima.
 
Također se obraćamo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Hrvatskom novinarskom društvu i njegovom Vijeću časti, te Vijeću za elektroničke medije s prijedlogom da poduzmu primjerene mjere u skladu sa svojim ovlastima. O ovome ćemo obavijestiti i veleposlanstvo Kraljevine Švedske sa zamolbom da upozore vlasnike i upravu IKEA-u na kakvo se tržište eventualno spremaju doći
 
Uz srdačan pozdrav,
                                                                
                                                                           Predsjednica Povjerenstva
                                                                           Sniježana Matejčić
 
 






Pisane vijesti