I. Regionalni seminar na temu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u Sarajevu od 24. do 25. listopada 2011.

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovat će na I. Regionalnom seminaru na temu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, koji će se održati u Sarajevu od 24. do 25. listopada 2011. godine.

 Seminar organiziraju Vijeće Europe, UN Women te Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Vijeće Europe organizira niz regionalnih seminara s ciljem promidžbe ratifikacije navedene Konvencije, koja je otvorena za potpisivanje 11. svibnja ove godine u Istanbulu te je dosad potpisana od strane 16 država. Konvencija predstavlja prvi pravno obvezujući instrument u Europi kojim se stvara opsežan pravni okvir za prevenciju nasilja, zaštitu žrtava te prestanak nekažnjavanja počinitelja nasilja. Konvencija definira i kriminalizira različite oblike nasilja nad ženama (uključujući prisilne brakove, genitalno sakaćenje, uhođenje, tjelesno, psihološko te seksualno nasilje). Također predviđa ustrojavanje međunarodne skupine stručnjaka/stručnjakinja zaduženih za njenu implementaciju na nacionalnim razinama. Prvi u nizu regionalnih seminara održat će se u Sarajevu 24. i 25. listopada ove godine te su uz tročlanu delegaciju iz Republike Hrvatske pozvani i predstavnici/predstavnice Albanije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije i Turske.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja