IZBOR ZA „ŽENU GODINE“ ČASOPISA ZAPOSLENA POD VISOKIM POKROVITELJSTVOM UREDA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Danas će se pod visokim pokroviteljstvom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, u organizaciji časopisa Zaposlena održati izbor za „Ženu godine“, na Oleandar terasi hotela Esplanade.

Ove godine za tu su nagradu kandidirane vlasnica tvrtke Paprenjak Sanja Opačak, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč, autorica knjige "Zašto smo manje plaćene" Gordana Frgačić, šefica kuhinje hotela Esplanade Zagreb Ana Grgić, voditeljica IT produkcije Societe Generale Splitske banke Marijana Puljak i viša pravna savjetnica u GONG-u Vanja Škorić.

Ured za ravnopravnost spolova već je četvrtu godinu za redom pokrovitelj ovog izbora, koji doprinosi vidljivosti poslovno afirmiranih žena u hrvatskom društvu i promiče jednake mogućnosti za žene i muškarce u poduzetništvu, znanosti, kulturi i drugim područjima djelovanja.

Upoznajte ovogodišnje kandidatkinje za nagradu „Žena godine“:

SANJA OPAČAK - vlasnica tvrtke Paprenjak

Sanja Opačak inspiraciju za svoj poduzetnički pothvat pronašla je u poznatom djelu „Zlatarevo zlato“. Spojila je naizgled nespojivo – med i papar, književnost i poduzetništvo, a nakon 15 godina uspješnog poslovanja tvrtke Paprenjak, Magda iz Zlatarevog zlata zasigurno joj je još draža nego prije. Hrvatska gospodarska komora imenovala je Sanju Opačak jednom od ambasadorica ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, pa se ona, između ostaloga, bavi promoviranjem  ženskog poduzetništva i njegovim specifičnostima.

DUBRAVKA VRGOČ- ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih

Dubravku Vrgoč s pravom bismo mogli nazvati prvom ženom hrvatskog kazališta. Od kazališne kritičarke u dnevnim novinama postala je najuspješnija kazališna ravnateljica u Hrvatskoj. Dubravka je i prva predsjednica Europske kazališne konvencije koja okuplja tridesetak najvažnijih repertoarnih kuća, a njezin uspješni projekt Festival svjetskog kazališta mnogi prepoznaju kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji.

GORDANA FRGAČIĆ - autorica knjige “Zašto smo manje plaćene?”

Već 12 godina Gordana Frgačić svoj profesionalni put gradi u području upravljanja ljudskim resursima. Tu svoju poziciju koristi za promoviranje ravnopravnosti spolova, a iskustvo koje je stekla tijekom više od desetljeća rada, opisala je u knjizi “Zašto smo manje plaćene?” koju je objavila krajem 2012. godine.

ANA GRGIĆ - šefica kuhinje hotela Esplanade Zagreb

Zanimljiva je činjenica kako su na poziciji glavnog šefa kuhinje hotela Esplanade Zagreb, od njegova osnutka, bili isključivo muškarci. Sve do 2012. kada je tu važnu funkciju preuzela Ana Grgić. Svojim je radom nastavila slijediti gastronomsku tradiciju hotela Esplanade, ali kombinacijom okusa i mirisa, svojim jelima daje prepoznatljiv, mogli bismo reći, ženski potpis.

MARIJANA PULJAK - voditeljica IT produkcije Societe Generale Splitske banke

Marijana Puljak pokrenula je i hvalevrijednu akciju, najprije “Kava za kasnije”, a nakon toga, po istom principu i “Sendvič za kasnije”. Cilj je platiti dvije kave ili dva sendviča, a jedan ide onome tko si to ne može priuštiti. Kao nezavisna kandidatkinja, izabrana je za predsjednicu Vijeća kotara Žnjan u Splitu, gdje njezin rad nije prošao nezapaženo. Danas je Žnjan najbrže rastući kotar u Splitu.

VANJA ŠKORIĆ - viša pravna savjetnica u GONG-u

Vanja Škorić bila je članica Radne skupine za izradu Prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama. Zakon je usvojen, a njime se uz ostalo, jasnije definiraju pojmovi; tijelo javne vlasti, pravo na pristup informacijama, a kao neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama određen je Povjerenik za informiranje. Sudjelovala je u mnogim građanskim inicijativama, kroz rad u GONG-u, ali i osobno, volonterski.

 

 

 



Najave