Konferencija Mlade žene i rodna ravnopravnost u post-jugoslavenskim društvima: Istraživanja, prakse i politike

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu pozivaju Vas na dostavu radova za međunarodnu znanstvenu konferenciju

Mlade žene i rodna ravnopravnost u post-jugoslavenskim društvima: Istraživanja, prakse i politike

koja će se održati 26. i 27. studenog 2013. godine u Zagrebu u sklopu Participacijskog programa UNESCO-a za 2012. –  2013. godinu.

Kroz analizu postojećeg stanja mladih žena s obzirom na kulturu, obrazovanje, zapošljavanje i tržište rada, obiteljske i bračne uloge, zdravlje te političku participaciju cilj ovog projekta nije samo donijeti zaključke vezane uz preporuke za oblikovanje politika i aktivističkog rada s mladim ženama već i definirati smjernice budućih znanstvenih istraživanja usmjerenih prema unaprjeđenju položaja mladih žena.

Uz teorijska, empirijska i komparativna istraživanja prednost će se dati i konceptualnim, metodologijskim i praktičnim doprinosima navedenoj temi. Podteme su koncentrirane na sedam društvenih aspekata:

  1. Mlade žene i kultura;
  2. Ljudska prava žena i institucionalni mehanizmi njihove zaštite;
  3. Rod i procesi odlučivanja;
  4. Rodno osjetljivo obrazovanje i perspektive na tržištu rada;
  5. Nasilje i trgovina ženama;
  6. Transformacija obitelji, reproduktivne politike i zdravlje;
  7. Dobra iskustva iz prakse i relevantne politike: mjere i kanali donošenja relevantnih politika za unaprjeđenje položaja mladih žena.

Rok za prijavu sažetaka: 15.05.2013.

OPŠIRNIJE



Pisane vijesti