Konferencija „Ženski ekonomski angažman i Strategija Europa 2020“, Irska, 29. i 30. travanj 2013.

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjeluje na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Ženski ekonomski angažman i Strategija Europa 2020“ koja se pod Irskim predsjedavanjem EU i uz potporu Europske komisije održava 29. i 30. travnja u Dublinu u Irskoj.

Na konferenciji će predstavnici/ce ključnih institucija u Europskoj uniji raspravljati o temeljnim pitanjima vezanim uz ravnopravnosti spolova i poticanje ekonomskog angažmana žena. Naglasak je na ispunjavanju cilja definiranog Strategijom Europa 2020 koji je usmjeren na povećanje stope zaposlenosti muškaraca i žena u dobi između 20 i 64 godine na najmanje 75 %, uključujući i veće uključivanje žena, starijih radnika i bolju integraciju migranata u radno aktivno stanovništvo.

Europska komisija pokrenula je u 2010. godini strategiju Europa 2020. čiji cilj je omogućiti izlaz iz gospodarske krize i pripremiti gospodarstvo Europske unije za iduće desetljeće. Strategija Europa 2020 iznosi viziju europske socijalne tržišne ekonomije tijekom idućeg desetljeća, te počiva na tri međusobno povezana područja prioriteta koja se međusobno podupiru, a to su pametan, održiv i uključivi rast (povećanjem sudjelovanja na tržištu rada, stjecanjem vještina te borbom protiv siromaštva).

Prema podacima EUROSTAT-a u Europskoj uniji trenutna stopa zaposlenosti žena je 62,3% žena u odnosu na 75,1% muškaraca, što predstavlja rodni jaz od 12,8%. Trenutno je 46 milijuna žena u dobi između 20 i 64 godine izvan tržišta rada, usporedivo sa 25 milijuna muškaraca. Razlika u visini plaća žena i muškaraca u Europskoj uniji je 16.2%. Svega 2,9% muškaraca koristi roditeljski dopust duže od godinu dana. U 2011. godini bilo je svega 4,1 milijun menedžerica u odnosu na 8,2 milijuna menedžera, a udio žena u samozaposlenima i u novim poduzećima je tek trećina.

U 2012. godini u Europskoj uniji stopa zaposlenosti je bila 68,5%, u Hrvatskoj 55,3%. Dok je stopa zaposlenosti žena u Europskoj uniji bila 62,4% u Hrvatskoj je ona iznosila 50,2%. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti u veljači 2013. iznosila je 21,9% pri čemu je stopa nezaposlenosti muškaraca bila 19,9%, a žena 24,1%. U ukupnom broju nezaposlenih u ožujku 2013. bilo je 52,4% žena. Službeni jaz u plaćama između žena u muškaraca je 10,6%, a ta je razlika i veća u nekim djelatnostima s pretežito ženskom radnom snagom poput osiguranja i financijskog poslovanja, zdravstva i socijalne skrbi te prerađivačkoj industriji.

Konferenciju će otvoriti Alan Shatter, ministar pravosuđa, ravnopravnosti i obrane, Richard Bruton, ministar rada, poduzetništva i inovacija, Daniela Bankier, predstavnica Europske komisije i Mikael Gustafsson, zastupnik u Europskom parlamentu i  predsjednik Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova. Konferencija će završiti tripartitnim potpisivanjem Deklaracije o ravnopravnosti spolova između Irske, Litve i Grčke koje će do sredine 2014. godine biti predsjedavajuće EU-a.

Dnevni red

Prezentacije i materijali sa konferencije.



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU